27.8 C
Suceava
iulie 20, 2024
National

ANAF a pus ochii pe banii românilor din străinătate și ai rudelor lor


Un proiect de ordin al preşedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) este supus dezbaterii publice și vizează persoanele fizice din România cu averi mari.

Documentul emis, momentan spre dezbatere publică, statuează cum va estima ANAF averile mari ale românilor și maniera de notificare. Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF urmează să stabilească cine se încadrează la categoria persoanelor fizice cu averi mari. Pe lângă cetățenii fiscali principal verificați, vor fi analizate și fluxurile de bani ai soţilor, soţiilor, rudelor și afinilor acestora, până la gradul al doilea.

Potrivit ANAF, este considerată persoana fizică cu avere mare acea „Persoană fizică rezidentă fiscal în România, care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de ANAF, în conformitate cu dispozițiile legale“.

ANAF a pus ochii pe banii românilor din străinătate și ai rudelor lor

Estimarea averii se face pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de ANAF, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la următoarele elemente patrimoniale:

a) bunurile imobile deținute;

b) bunurile mobile deținute;

c) activele financiare deținute.

ANAF notifică persoanele fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Notificarea va cuprinde cel puțin următoarele elemente: informații cu privire la îndeplinirea criteriului de avere; prezentarea elementelor prevăzute la art. 1 alin. (2), pe baza cărora s-a estimat averea; prezentarea abordării ANAF și a cadrului legal adoptat, în scopul asigurării conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.

Cine sunt românii considerați „cu averi mari“

Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice care îndeplinesc criteriul prevăzut la art. 1 și o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice care nu mai îndeplinesc acest criteriu. Concomitent cu actualizarea grupului de persoane fizice cu averi mari se actualizează și grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari (soți/soții și rude/afini de până la gradul al doilea ai/ale acestora).

În urma verificărilor, Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF poate trece la aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate; Totodată, funcționarii special desemnați de ANAF vor selecta, pe baza analizei de risc, persoanele fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situației fiscale personale/verificări documentare, în condițiile legii.

Tratamentele fiscale alternative constau în îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari prevăzute la art. 2 alin. (1) și (2), în scopul facilitării conformării fiscale voluntare, în primă fază, precum și derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice definite conform prezentului ordin, privind problemele de neconformare identificate.

Puncte preluare anunturi  „Evenimentul Regional al Moldovei”  in Iasi

<>

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Gorjul a fost zguduit din nou, luni dimineața

admin

Primul tronson de plajă nouă din lotul Neptun – Jupiter a fost deschis turiştilor. Lucrările de înnisipare finalizate într-un timp record

admin

Supercupa României deschide oficial sezonul + finala Euro U21

admin

Leave a Comment