4.8 C
Suceava
martie 2, 2024
National

Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR


Joi, 09 Februarie 2023, ora 04:00

1989 citiri

Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită, iar proiectul din Parlament are șanse mari oricum să pice la CCR.

Eliminarea pensiilor speciale reprezintă unul dintre cele mai importante obiective pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a nu rămâne fără fondurile din PNRR, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

„Noi când am obținut aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență am obținut-o cu două condiții: prima este cea a măsurilor de decarbonizare și al doilea pilon este cel al pensiilor. Deci, din acest punct de vedere, este foarte multă responsabilitate și în decizia pe care o va adopta Parlamentul pentru că fiind un jalon de tip red line va fi urmărit și este urmărit îndeaproape de Comisia Europeană și nu se va sfii să ne critice Comisia dacă jalonul nu este dus la bun sfârșit”, a afirmat Boloș, într-un interviu la începutul anului pentru Europa FM.

Deși potrivit calendarului România trebuia să facă pași în direcția asta până la finalul lui 2022, ministerul Muncii condus de social-democratul Marius Budăi a trimis un proiect de lege în Parlament abia în decembrie anul trecut, ajungând pe masa parlamentarilor abia în februarie 2023, odată cu noua sesiune.

Marți, 7 februarie, proiectul de lege a ajuns în Comisia de buget-finanțe, care a amânat acordarea unui aviz. Mai mult, proiectul care trebuie adoptat până la următoarea cerere de plată a Guvernului are numeroase vulnerabilități și ar putea pica la Curtea Constituțională (CCR).

Hibele proiectului

Proiectul nu se atinge de pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor, dar prevede mai multe modificări de substanță, precum interdicția ca pensia să depășească salariul de bază sau eliminarea din calculul pensiei a unor sporuri și prime.

Din inițiativa trimisă către Parlament lipsesc mai multe detalii esențiale, cum ar fi calculul impactului economic al acestui proiect de lege. Consiliul Legislativ a atras deja atenția că din categoriile de pensii speciale discutate, doar cele ale magistraților vor fi recalculate, ceea ce poate reprezenta o discriminare. Din acest motiv, sunt șanse bune ca proiectul să pice la CCR, la fel cum s-a întâmplat și cu alte inițiative asemănătoare.

Critici au venit și din partea USR, care a transmis, după amânarea avizului din Comisia parlamentară, că proiectul a fost trimis fără un impact bugetar, deși acesta era vital și obligatoriu.

„În mod suspect, în dreptul rubricii impact bugetar nu apare nimic, nu este nicio reducere de cheltuială sau creştere de venit pe termen scurt, mediu şi lung. Guvernul era obligat să facă această evaluare şi nu înţeleg cum a trecut aşa în şedinţa de guvern! Cum putem discuta un act normativ de o asemenea importanţă, al cărui scop este reducerea cheltuielilor bugetare şi consfinţirea contributivităţii drept criteriu fundamental luat în considerare la calcularea pensiei, fără a avea în faţă date esenţiale. Guvernul trebuie să-şi facă treaba şi să ne dea date”, a declarat senatoarea USR Anca Dragu.

O reacție a venit și din partea REPER, care a transmis că Banca Mondială a afirmat formal că proiectul privind reforma pensiilor speciale este insuficient, în timp ce Comisia Europeană și-a comunicat informal nemulțumirile pe această temă, urmând ca în curând să le facă și publice.

”Pentru cetățeni, lucrurile se traduc simplu: Guvernul a ratat un obiectiv din PNRR, iar posibilitatea de a nu mai primi banii aferenți din partea Comisiei Europene este astăzi cât se poate de reală. În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu și-a asumat o reformă reală în ceea ce privește subiectul pensiilor speciale, grupul REPER din Parlamentul României își propune să inițieze acest demers din opoziție”, a transmis REPER.

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

„Excluzăm pericolul utilizării facturilor incorecte sau replici”

admin

Prin Coridoul Mijlociu, va crește traficul maritim de marfă dintre Portul Constanța și Kazakhstan, Georgia și Azerbaidjan (VIDEO)

admin

Suntem împinşi într-un război care nu ne aparţine

admin

Leave a Comment