12.2 C
Suceava
mai 20, 2024
National

Noul depou din Dacia, digitalizat înainte de a fi realizat!


Suma pusă la bătaie de Guvernul României este de peste un milion de euro

 

 

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat municipalitatea ieșeană că proiectul „Digitalizare obiective în cadrul proiectului Modernizare Depou Dacia (tramvaie, troleibuze şi autobuze electrice) plus zona de acces depou – pod peste pârâul Rediu, Strada Strămoşilor şi Rond Dacia, Municipiul laşi” va fi finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – Componenta C10 Fondul Local.

Proiectul are o valoare de 6.150.913,65 lei și face parte dintr-un pachet de nu mai puțin de 11 proiecte complementare care vizează digitalizarea viitorului depou din Dacia. Valoarea totală a acestor proiecte este de 68.842.925,62 de lei, circa 13,9 milioane de euro.

Ce se va face

Digitalizarea depoului din Dacia prevede realizarea unui sistem de semnalizare automatizat pentru exploatarea în siguranţă a sistemului de transport public și asigurarea proceselor de schimbare a direcţiilor asistate digitalizat, plus modernizarea intersecţiilor prevăzute cu sisteme de semnalizare automatizate din oraş. De asemnea, va fi realizat un sistem de tip Depot Management System prin care să asigure controlul și operarea sistemului de semnalizare în condiţii de siguranţă, planificarea garării tramvaielor, planificarea activității de exploatare și asistență digitalizată pentru întreţinerea, reviziile și reparaţia tramvaielor. Nu în ultimul rând, ar fi vorba de realizarea unui sistem Building Management Sistem pentru digitalizarea exploatării echipamentelor care deservesc funcţiunile din depou (sisteme de avertizare și asistență anti-coliziune).

Împărţit în două spaţii

Realizarea unui nou depou a devenit prioritară în contextul achiziției de către municipalitatea ieșeană, prin intermediul fondurilor europene obținute deja prin Programul Operațional Regional, a 32 de tramvaie (Bozankaya și PESA) și a 44 de autobuze electrice, la care se adaugă achiziția a 18 tramvaie și a 25 de autobuze electrice prin PNRR.

Astfel, depoul va avea două spații de adăpostire, unul pentru 46 tramvaie, celălalt pentru 62 de autobuze electrice. Va fi primul depou din România, dar și din Europa de Est, construit pentru a fi independent energetic, astfel că toate capacitățile energetice vor fi asigurate de panouri fotovoltaice.

Valoarea totală a proiectului de realizare a unui nou depou în Dacia este de 273.520.522,72 lei, din care construcții și montaj în valoare de 182.675.938,69 lei, investiția urmând să fie asigurată printr-un împrumut de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și din fonduri europene. Lucian STATE

 

Puncte preluare anunturi  „Evenimentul Regional al Moldovei”  in Iasi

<>

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

O excelentă jucătoare de volei din România, eliminată de la echipa de club: „Aventura s-a încheiat!”

admin

Marius și-a încheiat viața la doar 21 de ani. Tânărul, care era și tatăl unui copil, a înregistrat ultimele momente cu telefonul mobil

admin

Opritul din activitate mai devreme în 2024. Cerințele pentru a ieși la pensie înainte de termen

admin

Leave a Comment