10 C
Suceava
februarie 26, 2024
National

Ambasada Ucrainei acuză România că alimentează progapanda rusă în scandalul Bâstroe


Ambasada Ucrainei în România transmite sâmbătă că lucrările de dragare pe Dunăre „vizează exclusiv întreţinerea căii navigabile, adică asigurarea siguranţei navigaţiei”, în prima reacție după ce Guvernul român a reclamat Ucraina la organismele internaționale pentru lucrările de adâncire a canalului Bâstroe care, în opinia experților români, pun în pericol ecosistemul Deltei Dunării. Ucrainenii spun că sunt recunoscători României pentru ajutorul oferit în timpul războiului și îndeamnă Bucureștiul să comunice „responsabil” pentru a a nu alimenta „propaganda rusă”.„Toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfăşurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operaţională curentă şi vizează exclusiv întreţinerea căii navigabile, adică asigurarea siguranţei navigaţiei prin menţinerea caracteristicilor tehnice actuale, precum şi eliminarea consecinţelor de colmatare naturală. Lucrările operaţionale de dragare pe şenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulţi ani în zonele specificate şi convenite, în conformitate cu normele legislaţiei ucrainene, acordurile şi convenţiile internaţionale”, arată reprezentanţii Ambasadei Ucrainei în România, într-un comunicat postat sâmbătă.

România ar fi fost informată

Conform sursei citate, în august 2022, partea ucraineană a informat Administraţia Fluvială a Dunării de Jos cu privire la lucrările planificate.

”În cazul în care partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaţionale curente, partea română va fi informată în prealabil şi va avea loc convenirea acestora în conformitate cu legislaţia în vigoare, acordurile şi convenţiile internaţionale. În condiţiile războiului brutal în desfăşurare al Rusiei împotriva Ucrainei exprimăm recunoştinţă României pentru solidaritatea fermă cu poporul ucrainean si îndemnăm la avansarea responsabilă de informaţii publice pentru a nu prejudicia relaţiilor bilaterale şi pentru a nu alimenta propaganda rusă”, precizează Ambasada Ucrainei.

Demersurile diplomației române

Ministerul Afacerilor Externe afirma, referitor la informaţiile privind lucrări de dragare desfăşurate de Ucraina pe canalul Bâstroe, că a solicitat încă din 13 februarie date Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Poliţiei de Frontieră, iar în funcţie de răspunsurile autorităţilor române de resort, va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activităţi având ca scop adâncirea rutei de navigaţie.

De asemenea, MAE preciza că a transmis inclusiv în cursul anului trecut atât Comisiei Europene, cât şi autorităţilor ucrainene că autorităţile române nu sunt de acord cu propunerea de includere a braţelor Chilia şi Bâstroe ale Dunării în reţeaua transeuropeană de transport – propunere a cărei realizare este urmărită de Ucraina încă din anul 2014 – întrucât este necesar ca proiectul canalului de navigaţie realizat de Ucraina să respecte strict prevederile de drept internaţional aplicabile, inclusiv şi mai ales reglementările în materie de protecţie a mediului.

Avertismente

Precizările MAE au venit la o zi după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că sunt semnale că Ucraina desfăşoară lucrări de dragare pe Bâstroe.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirma că nici legislaţia din România, nici cea ucraineană nu permit desfăşurarea de lucrări care să pună în pericol biodiversitatea şi eco-sistemele din Delta Dunării, arătându-se convins că ministerele de resort vor monitoriza lucrările care vizează canalele navigabile. ”Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”, adăuga Tanczos.

Puncte preluare anunturi  „Evenimentul Regional al Moldovei”  in Iasi

<>

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Tragedie în Statele Unite ale Americii! Conducătorul celei mai importante instituții bancare din Nigeria a încetat din viață, alături de membrii familiei, într-un incident cu elicopter / Material video

admin

Cristian Sindie a primit o compensație în valoare de 16 milioane de euro

admin

Daca ar sta in puterea mea, cu ajutorul lui Dumnezeu as fi inchis problema pana acum

admin

Leave a Comment