4.8 C
Suceava
martie 2, 2024
National

Primul ambasador al statului Qatar care a vizitat Iaşul


Primarul Mihai Chirica a primit vizita Excelenței Sale Osama Yousef A. A. Alqaradawi, ambasadorul Statului Qatar în România. Aceasta este prima vizită a unui reprezentant al Ambasadei Statului Qatar la Iași

Discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat în special oportunitățile pentru stabilirea de relații de cooperare pe termen lung și posibile investiții la Iași în domeniul producerii de energie pe gaz și din surse regenerabile, în Qatar fiind finalizată recent prima centrală solară de producere a energiei electrice, cu o capacitate de 800 MW.

Un domeniu cu potențial pentru schimburi economice este agricultura, în special cea organică, primarul Mihai Chirica subliniind calitatea solurilor și a produselor din județul Iași și din Regiunea de Nord-Est. Ambasadorul a menționat că în Qatar există interes pentru produsele românești, dar și unele îngrijorări privind creșterea prețurilor și fluctuațiile stocurilor, probleme pentru care Ambasada dorește să identifice soluții împreună cu producătorii locali.

Primarul și ambasadorul au discutat și despre securitatea cibernetică, domeniu în care România are competențe relevante, iar Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” ar putea fi un partener pentru proiecte comune în acest domeniu. În context, ambasadorul a subliniat că există un interes deosebit în Qatar pentru cooperări în domeniile academic, universitar și de cercetare-dezvoltare, precum și pentru forța de muncă bine calificată din România.

Nu în cele din urmă, ambasadorul s-a arătat interesat și de cooperarea în domeniile cultural și sportiv, așa-numita „soft diplomacy”, care reușește cel mai bine să aducă oamenii împreună și să-i ajute să se cunoască mai bine, Statul Qatar organizând peste 180 evenimente culturale și sportive anual, un exemplu elocvent în acest sens fiind recentul Campionat Mondial de Fotbal. Lucian STATE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  „Evenimentul Regional al Moldovei”  in Iasi

<>

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Podul suspendat de la Brăila, al treilea ca…

admin

Ministerul Afacerilor Externe se alătură eforturilor…

admin

Raluca Turcan consideră că Nicolae Ciucă are șanse mari să fie un favorit, nu doar pentru PNL, ci și pentru România

admin

Leave a Comment