Concediul suplimentar este reglementat prin lege, în conformitate cu articolul 147 din Legea privind standardele de muncă. Informații pe care companiile le ascund de obicei.
In articol:
Ce este concediul suplimentar. În ciuda existenței și legalității sale în Codul Muncii, angajatorii nu vă spun niciodată. Câte zile suplimentare își pot lua în fiecare an și din ce categorii.
Femeile din România care primesc concediu suplimentar de la stat
Concediul de odihnă suplimentar este reglementat de articolul 147 din Codul muncii, care prevede că anumite persoane au nevoie de timp suplimentar în fiecare an pentru a-și recupera capacitatea de muncă.
Pe lângă cele 21 de zile plătite de statul român, angajații care lucrează în condiții dificile, periculoase sau vătămătoare pot beneficia de câteva zile de concediu din partea angajatorului. Din această categorie fac parte și persoanele cu deficiențe de vedere, alte persoane cu handicap și tinerii cu vârsta de până la 18 ani.
Prin urmare, concediul de odihnă suplimentar este de cel puțin trei zile lucrătoare.
Acest concediu este stabilit prin contractul colectiv de muncă. În plus, și ofițerii de poliție pot beneficia de aceleași reguli, conform codulmuncii.ro
Articolul 13 din Decizia 1578/2002 prevede că, pe lângă concediul de odihnă, polițiștii care lucrează în situații speciale, vătămătoare, dificile sau periculoase au dreptul la un concediu de odihnă suplimentar între trei și 14 zile calendaristice pe an.
Femeile din România care primesc concediu suplimentar de la stat!
[Sursa foto: Pexels.com]
Liberele pe care le pot primi românii de la statul român
Nu puține sunt concediile pe care românii le pot primi de la statul român și care nu pot fi cunoscute niciodată de angajator. De exemplu, potrivit Codului Muncii, donarea de sânge îți dă dreptul la o zi liberă.
De asemenea, este posibil să se ia o zi suplimentară de concediu anual pentru auto pensionare sau pentru îngrijirea sănătății copilului. În același timp, se acordă trei zile de concediu pentru fertilizarea în vitro.
Citeste si: Cum poți afla cine este persoana care te sună cu număr ascuns de pe un telefon Android sau iOS- kanald.ro
Citeste si: Premierul Ungariei, Viktor Orban: Al treilea război mondial e aproape- stirilekanald.ro
De asemenea, cetățenii români beneficiază de concediu pentru evenimente importante, cum ar fi nunți, botezuri și înmormântări. Statul român oferă cinci zile de concediu plătit în cazul căsătoriilor civile și două zile de concediu în cazul căsătoriei copilului unui angajat.
Pe de altă parte, în cazul în care vă schimbați locul de muncă în cadrul aceleiași companii și aceasta implică mutarea într-o altă regiune, aveți la dispoziție cinci zile, conform Codului muncii. Decesele rudelor de gradul întâi au dreptul la trei zile, iar decesele bunicilor și fraților au dreptul la o zi.
Femeile din România care primesc concediu suplimentar de la stat!
[Sursa foto: shutterstock]