14.8 C
Suceava
aprilie 14, 2024
National

Prețul locuințelor în cădere, cel mai rapid ritm de reducere din 2009: Unde se întâmplă fenomenul


Sambata, 01 Aprilie 2023, ora 05:31

646 citiri

Prețul locuințelor în cădere, cel mai rapid ritm de reducere din 2009: Unde se întâmplă fenomenul

Prețul locuințelor scade în Marea Britanie, avâdn cel mai rapid ritm din 2009 FOTO: Wikipedia

Odată cu războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina, piețele financiare, energetice și alimentare din toată lumea au fost bulversate. Fără îndoială, criza a atins și sectorul imobiliarelor, unde prețul locuințelor a scăzut în multe țări, chiar și în România. Acum, se constată că în Marea Britanie prețul locuințelor a coborât în martie 2023 cu 3,1% față de anul precedent, iar ritmul de scădere este cel mai rapid din 2009 și până acum.

Aceste cifre au fost prezentate de Nationwide, care arată că prețul locuințelor din Marea Britanie a scăzut în prezent de șapte luni la rând și este cu 4,6% sub maximum înregistrat în luna august 2022, potrivit Bloomberg.

După cum s-a anunțat, prețul mediu al caselor din Marea Britanie (așa cum este evaluat de Nationwide) a atins vârful la aproximativ 275.000 de lire sterline în august. Acum este în jur de 257.000 de lire sterline.

Salvarea lui Putin: mărul discordiei. Zelenski atac subtil la adresa lui Macron

De vină este, desigur, creșterea ratelor dobânzilor. La începutul anului 2022, se putea obține un credit ipotecar pe cinci ani cu rată fixă cu o rată a dobânzii mai mică de 2%. Acum se va plăti dublu.

Când ratele dobânzilor cresc, suma pe care cumpărătorul mediu o poate împrumuta scade. Dacă suma pe care cumpărătorul mediu o poate împrumuta scade, trebuie să scadă și prețul la care o casă medie se vinde. Relația este practic de natură mecanică.

Aceasta, la rândul său, înseamnă că prețurile ar trebui să scadă în continuare. Acum aproximativ trei luni, am riscat să presupunem că o scădere aproximativă de 30% în termeni reali (adică după inflație) era perfect fezabilă și acest lucru se va întâmpla în continuare.

O țară NATO sfidează Occidentul: Rusia va controla energia nucleară a acestui stat timp de 80 de ani

După cum arată datele, prețul mediu ar putea scădea cu încă 40.000 de lire sterline doar în termeni nominali – încă 15% sau cam asa ceva – și s-ar putea întoarce la locul în care era la începutul pandemiei în 2020.

Nivelul general de expunere în economie este mult mai puțin riscant decât în 2008. În Anglia și Țara Galilor, conform recensământului din 2021, doar 29,7% dintre gospodării dețin locuința cu un credit ipotecar (comparativ cu 33,5% în 2011), în timp ce 32,8% dețin locuința complet (în creștere de la 30,8% în 2011). Ceilalți oameni stau cu chirie.

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

implicarea a mii de salariați

admin

Retrageți economiile și investițiți într-un vehicul de luptă! Acesta este îndemnul primit de către locuitorii unei țări europene

admin

Google a lansat Bard și în România. Ce poate chatbotului conversaţional bazat pe AI, rivalul ChatGPT

admin

Leave a Comment