10 C
Suceava
februarie 27, 2024
National

Am putea avea o bază militară americană, nu NATO, pe teritoriul României. Zuckerman, ambasador: România trebuie să devină mult mai puternică, nu numai militar, dar și economic


Ambasadorul SUA în România (2019-2021), Adrian Zuckerman, a declarat că, în viitor, SUA ar putea construi o bază militară americană în România.

 

Întrebat de analistul Bogdan Chirieac dacă SUA ar putea crea o bază americană în România, cum se întâmplă în Polonia, Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România în perioada 2019-2021 a declarat:

„Răspunsul este afirmativ, dar lasă-mă să explic dacă pot. Marea Neagră e o regiune foarte importantă și strategică. Eu am spus tot timpul că linia de apărare a Europei este între Polonia și România. Din păcate, Polonia e înaintea României, iar România trebuie să devină mult mai puternică, nu numai militar, dar și economic – nu poți avea una fără cealaltă. În termeni militari, Marea Neagră a fost neglijată într-un fel, iar mulți au spus că a devenit un lac rusesc și, în unele feluri, chiar e adevărat. Problemele cu grâul care nu poate ieși din Ucraina apar din cauza vapoarelor rusești din Marea Neagră. Dar dacă un avion plecat din Ucraina, care se poate duce oriunde în lume, în spațiul internațional, ar fi amenințat de un avion rus, acel avion rus ar fi doborât. 

În același fel, Rusia nu trebuie să fie lăsată să facă ce își dorește în apele internaționale ale Mării Negre și să amenințe vapoare din orice țară. Cu toate acestea, ei lansează mine și amenință vapoare nu numai ucrainene, dar și altele. Nu se poate tolera asta, iar noi – NATO, America, România și alte țări aliate, precum Turcia, Bulgaria – am lăsat lucrul ăsta să se întâmple. Asta e o greșeală”.

Venind înapoi la România, trebuie să fie dezvoltate sistemele de apărare pe coastă – rachete, elicoptere, există unele vapoare care pot merge pe Dunăre ca să garanteze integritatea graniței. Lucrurile acestea se pot face. Avem și Convenția Montreux, potrivit căreia vapoarele militare nu pot sta mai mult de trei săptămâni în Marea Neagră dacă nu sunt ale unui stat care are granițe acolo. Pentru ruși, acest lucru nu contează, dar noi, americanii, avem grijă să nu violăm acest tratat. Într-un fel e o greșeală, dar pe de altă parte nu ne trebuie un vas american sau englez în Marea Neagră ca să avem grijă de un vas rusesc. Acestea pot fi țintite de mult mai departe”, a continuat Adrian Zuckerman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google NewsCitește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Radio România la 95 ani.

admin

Proiectul „Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității” debutează pe 2 octombrie la Radio România Cultural

admin

România a intrat în criză de infecții respiratorii! Peste 250 de copii vin zilnic la spital deshidratați și cu febră

admin

Leave a Comment