4.3 C
Suceava
ianuarie 19, 2025
National

Avansuri în tratarea arsurilor grave în România. Trei unități medicale în construcție, cea mai modernă în Timișoara

Conform Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, progrese semnificative au fost făcute în tratarea arsurilor grave în România față de acum 8 ani, când a avut loc tragedia din Clubul Colectiv. Rafila a menționat că se lucrează la cele trei centre de tratament pentru arși, cel mai avansat fiind cel din Timișoara, urmând ca toate cele trei să fie finalizate în prima parte a anului 2025. Odată cu aceste trei centre, România va avea un total de 60 de paturi destinate arsurilor grave, ceea ce este considerat „o situație acceptabilă” și care ne apropie de media europeană, a afirmat ministrul.

Alexandru Rafila a vorbit miercuri seară la TVR Info despre centrele de tratament pentru arși din România, menționând că se lucrează la toate cele trei unități conform news.ro.

„Acestea sunt în construcție, iar cel mai avansat este cel din Timișoara (…) De asemenea, se construiește un centru pentru tratarea arsurilor grave la Spitalul Grigore Alexandrescu, destinat copiilor, și un altul la Târgu Mureș. În acest an va fi semnat contractul, iar finalizarea lor este planificată pentru anul 2025. Probabil că vor fi primele investiții majore în domeniul sănătății care vor fi finalizate în prima jumătate a anului 2025”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății afirmă că în prezent România tratează arși la București, Iași și Timișoara, disponibilizând un total de 34 de paturi, dintre care 10 sunt destinate copiilor.

„Lucrurile s-au schimbat față de acum 8 ani, cel puțin pentru cei care sunt conștienți și observă modul în care pacienții cu arsuri sunt tratați în România în prezent. Avem personal antrenat (…) Cel mai important lucru pentru mine este modul de organizare și personalul antrenat. Este evident că lucrurile s-au schimbat, inclusiv procedurile de transfer”, a adăugat ministrul Sănătății, menționând că, după incidentul din Corbeanca, toți pacienții care nu puteau fi tratați în țară au fost transferați în străinătate în decurs de 24 de ore.

 

Întrebat despre necesitățile României, care înregistrează anual 10.000 de pacienți cu arsuri grave, ministrul a declarat: „Nicio țară nu ar trebui să aștepte producerea unui incident major pentru a construi centre de tratament pentru arși și pentru a interna pacienții. Cu celelalte aproximativ 20 de paturi, vom ajunge la un total de 60, ceea ce reprezintă o situație acceptabilă capabilă să gestioneze această situație”.

Ministrul susține că cele 60 de paturi pentru arși vor aduce România aproape de media europeană.

De asemenea, ministrul crede că este necesară o campanie de informare pentru reducerea numărului de accidente și incidente care duc la apariția arsurilor grave.



Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Conferința dintre ministrul Angel Tîlvăr și ambasadorul Republicii Slovenia în România, Robert Kokalj

admin

09:43 Capacitatea energetică obținută din cărbune, sub 500 MW. România achiziționează – Radio Infinit

admin

Anunțul Privind Black Friday EMAG din 2023 a fost Făcut Public

admin

Leave a Comment