16.2 C
Suceava
iunie 13, 2024
National

eveniment de amploare în partea de sud-est a Europei


OMV Petrom, cel mai important producător integrat de energie din regiunea sud-estică a Europei, informează despre încheierea a două acorduri de finanțare în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) pentru edificarea a două unități de producție de hidrogen verde cu o capacitate totală de 55 MW la rafinăria Petrobrazi. Acordurile au fost semnate cu Ministerul Energiei pentru un plafon maxim al finanțării de 50 milioane de euro, în timp ce investiția totală se ridică la aproximativ 140 de milioane de euro, conform informațiilor News.ro.

”OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din zona sud-estică a Europei, informează despre încheierea a două contracte de finanțare în cadrul PNRR pentru dezvoltarea a două capacități de producere de hidrogen verde cu o capacitate totală de 55 MW la rafinăria Petrobrazi. Acordurile au fost semnate cu Ministerul Energiei pentru o finanțare maximă de 50 milioane de euro; valoarea totală a investiției este de aproximativ 140 milioane de euro”, a informat OMV Petrom.

Strategia pentru 2030

Finanțarea a fost obținută în urma relansării în iulie 2023 a procesului competitiv pentru proiecte de susținere a investițiilor în hidrogen verde, lansat inițial în 2022.

”Prin Strategia pentru 2030, ne-am angajat să sprijinim tranziția energetică în România și în regiune, cu investiții de aproximativ 11 miliarde de euro până la sfârșitul acestei decenii, din care aproximativ 35% vor fi destinate proiectelor cu emisii reduse sau zero de carbon. Am făcut pași importanți în proiectele de energie regenerabilă și mobilitate electrică, iar cu acest proiect adăugăm hidrogenul verde în portofoliul nostru al proiectelor cu emisii scăzute de carbon”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Proiectele vizează construirea a două instalații de electroliză a apei, de 35 MW și 20 MW în cadrul rafinăriei Petrobrazi. Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă, fiind astfel fără emisii de carbon, ceea ce permite clasificarea hidrogenului obținut ca fiind verde.

8 tone de hidrogen

Cantitatea anuală de hidrogen verde estimată să fie produsă în cadrul celor două proiecte este de aproximativ 8 tone.

„Suntem mândri că ne numărăm printre principalii producători de hidrogen verde din România. Hidrogenul verde, produs din surse regenerabile de energie, reprezintă o soluție viabilă pentru un viitor cu emisii reduse de carbon. Prin dezvoltarea acestor proiecte la Petrobrazi facem pași importanți către o activitate de rafinare durabilă”, a menționat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil de activitatea de Rafinare și Marketing.   

Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a combustibililor ecologici, cum ar fi combustibilul sustenabil pentru aviație și biodiesel, va conduce la o reducere de cel puțin 70% a emisiilor de CO2 în comparație cu combustibilii convenționali.

În prezent, proiectele se află în etapa de proiectare, având ca obiectiv  luarea deciziei finale privind investiția în 2024.

Descoperiți mai multe – Sursa Google News

Related posts

Lotul României pentru EURO 2024 – 09.06.2024

admin

Mărirea pensiilor în România! Cine va primi un plus de 30%

admin

România a preluat Preşedinţia Comitetului de Securitate al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa

admin

Leave a Comment