Potrivit informațiilor inițiale, cei doi indivizi s-au expus la monoxid de carbon, însă autopsiile vor determina cu precizie cauza morții lor.
„Astăzi, un individ a alertat serviciul de urgență 112 cu privire la faptul că într-o clădire din afara localității Feldru două persoane sunt în stare de inconștiență. La fața locului s-au identificat doi bărbați, având vârstele de 32 și 28 de ani. Din nefericire, cei doi erau decedați. Va fi inițiată o investigație medicală pentru a stabili cu exactitate cauzele deceselor. Autoritățile din cadrul Secției 6 de Poliție Rurală Năsăud desfășoară cercetări într-un caz penal, deschis pentru ucidere din culpă, urmând să stabilească circumstanțele precise ale tragediei”, a comunicat IPJ Bistrița-Năsăud.
După cum au informat ziariștii locali, cele două persoane decedate erau frați. A fost demarat un caz penal pentru ucidere din culpă.
Recomandările pompierilor, după evenimentul tragiv din Feldru
În scopul evitării unor incidente similare, pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Bistrita” din județul Bistrița – Năsăud fac un apel la respectarea principalelor reguli și măsuri de siguranță, menite să protejeze viața și proprietățile:
- Nu părăsiți mâncarea pe foc fără supraveghere. Opriți sursa de căldură dacă trebuie să părăsiți bucătăria pentru o perioadă îndelungată, în special dacă există posibilitatea unor întârzieri neașteptate;
- După ce ați terminat de gătit, verificați că ați oprit cuptorul și aragazul;
- Înainte de a aprinde focul, asigurați-vă că robinetul buteliei și robinetele aparatului de utilizare sunt închise;
- Dacă mirosiți gaz în încăpere, închideți urgent robinetul buteliei și al aparatului de utilizare, apoi deschideți ușile și ferestrele pentru aerisirea incintei timp de 30 de minute. Nu faceți foc, nu folosiți surse de efuzie a gazului, nu fumați și nu creați surse de flacără până când aerisiți complet încăperea;
- Când aprindeți aragazul sau soba alimentate cu gaze naturale, începeți cu „gaz pe flacără” (aprindeți întâi chibritul și apoi deschideți robinetul de gaz). Se recomandă utilizarea unui aprinzător electric;
- Reumpleți buteliile doar cu combustibilul potrivit și numai în locații autorizate în acest scop.
Atunci când folosiți butelii de gaz lichefiat, este interzis:
- Să utilizați furtunuri de conexiune defecte, cu orificii, pliuri, fisuri sau lăţimi la capete, fără reglatoare de presiune, fără coliere de fixare sau fără garnituri de etanșare sau cu garnituri deteriorate;
- Să conectați direct aparatele și dispozitivele de încălzire fără un regulator de presiune;
- Să așezați buteliile în apropierea surselor de căldură intensă, radiații termice ridicate sau sub acțiunea directă a razelor solare. Butelia nu trebuie depozitată sau folosită atunci când temperatura depășește 40 de grade Celsius;
- Să folosiți buteliile cu gaz lichefiat în subsolurile clădirilor. Din moment ce gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este de aproximativ de două ori mai greu decât aerul, buteliile pot fi utilizate doar în spații situate la parter sau etajele superioare.
- Transportul, manipularea sau utilizarea buteliilor în poziții diferite de cea verticală, răsturnarea, lovirea lor etc.;
- Să folosiți buteliile și instalațiile aferente în condiții defectuoase (furtun, regulator de presiune);
- Să treceți furtunul prin spatele cuptorului mașinii de gătit;
- Să transvazați gazul din butelie în alte recipiente sau să folosiți butelii improvizate;
- Să așezați o garnitură nouă peste una veche;
- Să încălziți buteliile cu apă fierbinte, cu aburi sau cu flacără pentru a crește presiunea gazului din butelii, deoarece acest lucru ar putea declanșa explozia buteliilor;
- Să curățați buteliile cu lichide corozive (sodă caustică, potasiu etc.);
- Să verificați etanșeitatea buteliei, a garniturilor, a reglatoarelor de presiune sau a furtunului cu ajutorul spumei de apă cu săpun.
Puteți accesa știrile Observator și prin intermediul Google News sau WhatsApp! 📰