Conform unei evaluări realizate de Travelminit.ro, în anul 2024 românii își planifică cel puțin două escapade în orașe din țară. Tariful minim este de 500 de lei pentru o ședere.
Din ce în ce mai mulți români au descoperit beneficiile vacanțelor de tip city-break în țară, datorită costurilor accesibile, a distanțelor reduse, dar și a varietății activităților disponibile. Sibiul și Brașovul sunt cele mai populare destinații pentru city-break.
În perioada recentă, turismul balnear înregistrează o creștere semnificativă, mai ales că un număr din ce în ce mai mare de români adoptă cultura relaxării.
Următoarea perioadă se anunță plină de călătorii pentru români, având în vedere zilele libere legale și mini-vacanțele programate pentru acest an. Aditional, angajații la stat vor beneficia din nou de tichete de vacanță, deoarece autoritățile au menționat că acestea vor fi acordate până în 2026, valoarea lor va fi majorată pentru anumite categorii.
„Anul 2024 va fi marcat de călătorii în România, iar platforma de rezervări online Travelminit.ro va fi alături de clienții săi și de toți cei dornici să exploreze țara, oferind o interfață nouă, mult mai ușor de utilizat, precum și cea mai variată selecție de unități de cazare ce acceptă tichete de vacanță. În această primăvară, escapadele urbane de weekend sunt foarte căutate, sejururile de 2-3 nopți în orașele mari, iar în curând se așteaptă o creștere și în perioada de Paște, alături de sezonul estival. Recomandăm continuarea rezervărilor early booking, astfel încât turiștii să beneficieze de tarife accesibile și de disponibilitate la locațiile de cazare preferate”, spune Rita Szilveszter, manager de marketing la Travelminit.ro.
Destinațiile cele mai căutate de către turiști
În ultimul timp, tot mai mulți români au descoperit avantajele vacanțelor de tip city-break în țară, datorită tarifelor accesibile, a distanțelor reduse, și a diversității activităților disponibile. Sibiul și Brașovul sunt clar în fruntea preferințelor pentru city-break, indiferent de sezon, dar și orașe precum Iași, Timișoara, și Cluj-Napoca se bucură de popularitate, mai ales datorită evenimentelor culturale desfășurate în regiunea lor.
În plus, se remarcă un interes tot mai mare pentru vacanțele la SPA, odată cu creșterea acestui trend în România, în concordanță cu dezvoltarea stațiunilor balneare. În ultimii ani, orașe precum Sovata, Lacu Sărat, sau Băile Tușnad au trecut printr-o evoluție complexă, astfel încât turiștii încep să aprecieze tot mai mult importanța măsurilor de îngrijire personală și să rezerve tot mai des unități de cazare în aceste destinații.
În ceea ce privește tarifele, acestea variază, desigur, în funcție de perioadă și de cererea pentru o anumită destinație. În această primăvară, un city-break de două nopți, într-o cameră dublă, la Brașov și Sibiu, costă, în medie, 500-600 de lei. În Timișoara, un sejur de două nopți are un cost mediu de 700 de lei, în timp ce în Cluj-Napoca, prețul pentru un city-break de două nopți, se ridică la 750 de lei. Pentru stațiunile balneare, precum Sovata și Băile Tușnad, tarifele sunt în creștere: 800-900 de lei pentru un city-break de două nopți, însă în aceste locații uneori sunt incluse și accesul la facilitățile SPA în pachet.
Care sunt cele mai bune momente pentru călătorii?
Pentru mulți români, zilele libere legale reprezintă un aspect important în planificarea concediilor, mai ales că aceștia obișnuiesc să asocieze călătoriile cu diverse sărbători pentru a beneficia de mai multe zile libere.
În următoarele luni vor exista multe oportunități de călătorie, mai ales că sunt planificate numeroase zile libere legale în timpul săptămânii, iar autoritățile au anunțat deja că vor crea punți de zile libere suplimentare peste weekend, pentru a permite turiștilor să plece în voiaj fără griji. Acest lucru se aplică angajaților din sectorul public, însă este posibil ca multe companii private să adopte această practică dacă activitatea le permite.
Datorită acestui fapt, trendul mini-vacanțelor se menține și în acest an, când vom avea cea mai lungă perioadă de zile libere de Paște. Astfel, mini-vacanța va începe miercuri, 1 mai (Ziua Muncii), și se va încheia luni, 6 mai, în a doua zi de Paști. Pentru data de 2 mai, joi, Guvernul a decis să creeze o zi liberă suplimentară, pentru ca angajații din sectorul public să aibă mai multe zile libere de Paști.
O altă mini-vacanță pe care o pot folosi turiștii este cea de Rusalii, deoarece lunea de după Rusalii (24 iunie) este liberă, ceea ce înseamnă că va fi un weekend prelungit ideal pentru a explora destinațiile din România. Un alt prilej de călătorie va fi Sf. Maria, deoarece data de 15 august cade într-o zi de joi. Și de această dată, autoritățile au hotărât că vineri, 16 august, va fi zi liberă suplimentară.
Ultima mini-vacanță din 2024 va fi de Crăciun, deoarece prima și a doua zi de Crăciun (25 și 26 decembrie) vor fi miercuri și joi, iar vineri, 27 decembrie, va fi zi liberă suplimentară stabilită de Guvern.
Ce transformări vor avea loc în ceea ce privește tichetele de vacanță în 2024?
În ultimii ani, în special în contextul restricțiilor impuse de pandemie, tot mai mulți români s-au orientat către turismul intern, preferând să-și petreacă concediile în țară, ceea ce a dus la o creștere a popularității destinațiilor autohtone. O altă măsură care a contribuit semnificativ la dezvoltarea turismului intern a fost acordarea tichetelor de vacanță, un stimulent extrem de important, apreciat atât de turiști, cât și de hotelieri și actorii din industria ospitalității.
Vestea bună este că aceste tichete vor fi emise și în 2024 pentru angajații din sectorul public, care vor primi tichete până în 2026. În plus, valoarea acestora va crește în acest an de la 1.450 lei (cât a fost până acum) la 1.600 de lei, fiind emise doar pentru angajații cu un salariu net lunar sub pragul de 8.000 de lei. Cei ale căror salarii depășesc acest nivel nu vor mai primi aceste vouchere.
Foto: Shutterstock