octombrie 4, 2024
National

am primit Notificarea Oficială pentru aderarea la OCDE

am primit Notificarea Oficială pentru aderarea la OCDE


România a primit Notificarea Oficială pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Țara noastră are două obiective strategice de politică externă: integrarea în spațiul Schengen și aderarea la OCDE. În ceea ce privește spațiul Schengen, s-a realizat o aderare parțială cu granițele maritime și aeriene, iar acum se lucrează la finalizarea aderării la OCDE.

„Departamentul Financiar, în rolul său de punct focal pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget, a obținut astfel primul Aviz Oficial în procesul de aderare a României la OCDE. România a fost evaluată în cadrul Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget la data de 19 decembrie 2023, reprezentarea fiind asigurată de Departamentul Financiar la nivel de secretar de stat, Carmen Moraru, respectiv director general, Ioana Burlă”, menționează instituția, printr-un comunicat.

Măsurile de reformă implementate de România

Departamentul Financiar a prezentat măsurile de reformă derulate în România și modul în care țara noastră se conformează principiilor de bună guvernanță ale OCDE.

„Evaluarea a vizat măsurile de reformă efectuate pentru a ne conforma politicilor și practicilor OCDE în domeniul guvernanței bugetare. De la optimizarea cheltuielilor, capacitatea de a gestiona provocările bugetare și monitorizarea eficientă a procesului bugetar, toate reprezintă piloni esențiali în contextul urmăririi progreselor noastre. Aderarea la această organizație internațională reprezintă un pas crucial pentru România în drumul său către dezvoltare și stabilitate economică. Drept urmare, suntem implicați pe deplin și abordăm fiecare etapă cu maximă seriozitate. Aderarea nu reprezintă doar un obiectiv, ci o necesitate pentru progresul și binele cetățenilor români. Făcând parte din OCDE, nu obținem doar acces la expertiză de vârf într-o gamă variată de domenii, ci ne deschide și oportunități uriașe: atragerea investițiilor străine, stimularea inovației și creșterea competitivității sunt doar câteva beneficii”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, conform informațiilor de pe Profit.ro.

Au fost evidențiate progresele României în raport cu cele 4 principii centrale ce stau la baza evaluării statelor candidat în cadrul Comitetului SBO: eficientizarea cheltuielilor, prin alocarea și realocarea eficientă a resurselor publice pe baza unor dovezi concrete; capacitatea de a gestiona provocările bugetare existente și viitoare și de a aborda prioritățile politice de vârf într-un mod sustenabil; transparența și accesibilitatea cheltuielilor publice prin utilizarea unor mecanisme clare de transparență și responsabilitate; monitorizarea eficientă a procesului bugetar de către parlamente și existența unor mecanisme de implicare a cetățenilor.

„Suntem implicați pe deplin în procesul de aderare, acordăm o seriozitate deosebită fiecărei etape și suntem nerăbdători să colaborăm cu experții OCDE pentru a ne alinia la cele mai bune politici și practici OCDE”, a declarat secretarul de stat din cadrul Departamentului Financiar, la începutul evaluării.

 

 

 

 





Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Controversele privind persoana care a fost la volan

admin

Singura întreprindere privată înființată în timpul perioadei comuniste din România, grav afectată de conflictul din Ucraina

admin

Locul din România care l-a fascinat pe ambasadorul sud-coreean. ”Este o ţară binecuvântată”. Diplomatul s-a întâlnit și cu un urs FOTO

admin

Leave a Comment