20.3 C
Suceava
iunie 16, 2024
National

drum rapid și cale ferată rapidă de la România către Grecia


Bulgaria, Grecia şi România sunt în colaborare intensă pentru proiectul măreț care va conecta cele 3 state. Autoritățile lor intenționează să aloce în total 6 miliarde de euro pentru realizarea proiectului de conectare a rețelei de transport și conductelor de la orașul grec Salonic din Marea Mediterană, prin Kavala, Alexandroupolis, apoi prin orașele bulgărești Burgas și Varna până la Constanța, conform Mediapool. De asemenea, în cadrul aceluiași proiect se propune construirea unui tren rapid care va pleca din Grecia de la Alexandroupolis și va ajunge în România, la Silistra, în județul Călărași.

Întregul proiect ar trebui finalizat în 5 ani, iar liderii din Grecia, Bulgaria și România urmează să semneze un acord în acest sens. Banca Europeană de Investiții și Comisia Europeană au aprobat finanțarea acestui proiect.

Ministrul bulgar al Finanțelor a oferit detalii despre proiect

„O importanță majoră pentru infrastructura durabilă și conectivitatea din Europa de Sud-Est o are legătura nord-sud, prin construirea unei autostrăzi care va uni Grecia și România prin Bulgaria. Sperăm că toate procedurile vor fi finalizate cât mai rapid și că proiectul va fi completat în decurs de cinci ani”, a declarat ministrul bulgar al Finanțelor, Asen Vassilev.

„După numirea Nadiei Calviño în funcția de președinte al BEI la sfârșitul anului 2023, instituția financiară va deveni mult mai dinamică și mai rapidă în acordarea de împrumuturi și va extinde în domenii mai puțin tradiționale, cum ar fi industria de apărare și, în mod special, bunurile cu dublă utilizare”, a precizat Vasilev.

Ministrul consideră că extinderea mandatului băncii este un lucru benefic pentru industria bulgară, luând în considerare prezența semnificativă a Bulgariei în aceste sectoare.

„Bulgaria are un program deosebit de important pentru modernizarea infrastructurii”, a accentuat ministrul bulgar al finanțelor, evidențiind faptul că țara sa colaborează strâns cu Grecia și România pentru a construi coridorul nord-sud, începând cu un drum rapid și o cale ferată rapidă care vor conecta orașul Alexandroupolis (de la Marea Egee) cu Ruse și Silistra (de la Dunăre). Se lucrează în prezent la stabilirea unui acord interguvernamental și la punerea bazelor unui consorțiu care să administreze acest proiect important, astfel încât să nu fie influențat de eventuale schimbări politice. Vasilev a declarat că instituțiile bulgare vor coopera cu BEI, care va fi partener în finanțare.

Tunel între Bulgaria și Grecia

Călătorii români și turiști care se îndreaptă cu mașina către Grecia vor putea ajunge mai rapid și mai confortabil la destinație în viitor. Tunelul pentru drum rapid Jeleznița, care leagă Bulgaria de Grecia, a fost finalizat și deschis traficului.

Construit începând cu 2019, la granița cu Grecia, de-a lungul râului Struma, tunelul Jeleznița este parte din autostrada „Struma” A3/E79 și are o lungime de 2 kilometri.

Acest tunel dispune de facilități moderne, incluzând toate sistemele de protecție necesare și un sistem inteligent de gestionare a traficului”, a anunțat recent ministrul Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice din Bulgaria, Andrey Tsekov.

Detalii suplimentare – Sursa Google News

Related posts

Comisia de Etică a ASE București a decis că primarul de Alba, Gabriel Pleșa, a plagiat

admin

‘Valul Roșu’ atinge România! Ce este evenimentul care a afectat milioane de români la sfârșitul anului

admin

Candidatura lui Florin Călinescu la alegerile pentru Parlamentul European, acceptată de instanță după respingerea BEC

admin

Leave a Comment