8.2 C
Suceava
noiembrie 4, 2024
National

Obligația României de a respecta deciziile CEDO în legătură cu drepturile indivizilor cu deficiențe intelectuale


Social

Este necesar ca România să implementeze hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului referitoare la drepturile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, conform a două comunicări făcute publice joi de Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei și adresate Comitetului de Miniștri.

CEDO - Curtea Europeană a Drepturilor Omului / Foto: depositphotos.com
CEDO – Curtea Europeană a Drepturilor Omului / Foto: depositphotos.com

 

 




România este obligată să respecte deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului referitoare la drepturile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, conform celor două comunicări publicate joi de Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei și adresate Comitetului de Miniștri, potrivit site-ului CoE citat de Agerpres.ro

 




Două din cauze sunt „Centrul de Resurse Juridice în numele lui Valentin Câmpeanu împotriva României” și „N. (nr. 2) împotriva României” și se referă la deficiențele sistemului de protecție juridică a adulților cu dizabilităţi intelectuale sau cu probleme de sănătate mintală și la accesul acestora la justiție.

În cadrul acestor două spețe, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei subliniază necesitatea de a lua măsuri suplimentare pentru a înlocui tutela cu sprijinul în luarea deciziilor și pentru a se asigura că persoanele vulnerabile, în special cele aflate în instituții, pot beneficia de un sprijin independent și eficient.




De asemenea, conform comunicatului de pe site-ul CoE, Comisarul subliniază importanța de a permite o monitorizare atentă a instituțiilor, inclusiv de către ONG-uri, de a stabili mecanisme accesibile de depunere a plângerilor, de a asigura raportarea și anchetarea adecvată a cazurilor de abuz și deces și de a crește consolidarea capacităților în sistemul judiciar.

În legătură cu cauza „Parascineti împotriva României”, grupul „Cristian Teodorescu” și grupul „N. împotriva României”, care se referă la încălcări ale drepturilor omului în contextul sănătății mintale, Comisarul subliniază necesitatea imperativă a unei abordări bazate pe drepturile omului în ceea ce privește îngrijirea sănătății mintale, care să implice o trecere fundamentală de la constrângere și instituționalizare la servicii în comunitate care să respecte drepturile și demnitatea persoanelor.




Se impune abrogarea dispozițiilor legale care permit detenția discriminatorie a persoanelor cu dizabilități intelectuale sau psihosociale și asigurarea furnizării asistenței medicale, inclusiv a asistenței psihiatrice, pe baza consimțământului liber exprimat și acordat în cunoștință de cauză, mai subliniază Comisarul.

„Autoritățile ar trebui să inițieze măsuri pentru dezvoltarea progresivă și asigurarea accesului la servicii de îngrijire a sănătății mintale de calitate, conforme normelor privind drepturile omului, în întreaga țară”, menționează Comisarul, subliniind, în plus, necesitatea de a aborda situația numărului mare de persoane care continuă să trăiască în instituții psihiatrice din cauza lipsei de servicii în comunitate.




Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:








Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

UPDATE Bărbatul acuzat că a provocat incendiul din Parlamentul României a fost prins. Primele declarații în fața anchetatorilor

admin

Doliu imens în România! S-a stins din viață un mare nume. O ţară întreagă îl plânge – Capital

admin

‘Dacă au nevoie de indivizi inactivi’

admin

Leave a Comment