noiembrie 8, 2024
National

alianță crucială cu Statele Unite ale Americii / Poziția României


Apare o nouă competiție pentru România în cursa pentru energie: alianță crucială cu SUA / Poziția României

Legislativul bulgar a ratificat joi un pact încheiat cu SUA pentru edificarea a două noi reactoare nucleare – de 1.000 de megavaţi fiecare – la centrala nucleară de la Kozlodui, cu un cost estimat de 15 miliarde de dolari, conform agenției EFE.

Tratatul a fost aprobat de 149 din cei 240 de parlamentari, în timp ce membrii partidelor considerate pro-ruse s-au opus, conform Agerpres.

Această înţelegere, care se încadrează în noua strategie a Bulgariei de a-și reduce dependența energetică față de Rusia, a fost semnată pe 12 februarie de ministrul bulgar al energiei Rumen Radev şi de subsecretarul de stat din Departamentul Energiei al SUA, Andrew White.

Mai devreme, în iunie 2023, Bulgaria semnase un pact cu consorțiul nuclear american Westinghouse pentru construcția celor două noi reactoare. Costul proiectului este estimat la 15 miliarde de dolari, din care 20% va fi asigurat din resurse publice.

Situația Bulgariei

Construită cu tehnologie sovietică în anii ’70, centrala de la Kozlodui a fost inițial prevăzută cu 6 reactoare. Patru reactoare vechi și considerate periculoase au fost închise între anii 2002 și 2006. În prezent, sunt operaționale celelalte două reactoare, Unitățile 5 și 6, care furnizează împreună 35-40% din necesarul de energie electrică al Bulgariei.

Centrala, situată pe malul Dunării în apropierea graniței cu România, funcționează în prezent exclusiv cu combustibil nuclear rusesc, dar Bulgaria a semnat la sfârșitul anului trecut un pact cu compania Westinghouse pentru achiziționarea de combustibil nuclear începând de la jumătatea acestui an.

Planurile României

România își propune să devină „lider regional” în ceea ce privește operațiunile din domeniul energiei nucleare, a declarat, joi, președintele Klaus Iohannis, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles.

„România este ferm hotărâtă să-și extindă programul de energie nucleară prin creșterea capacității de producție la scară largă și prin introducerea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii și alți parteneri cheie. În plus, noi ne propunem să devenim un lider regional în operaționalizarea și implementarea energiei nucleare, în formarea personalului specializat și în stabilirea unui centru al lanțului de aprovizionare pentru producția de energie nucleară. În amplificarea programului național de energie nucleară, suntem dedicați securității publicului și a mediului, operând instalațiile noastre în condiții de siguranță și respectând pe deplin cerințele de neproliferare asumate”, a afirmat șeful statului.

Iohannis a subliniat că schimbările climatice reprezintă „o provocare globală”, care solicită acțiune concertată și măsuri ambițioase. „Agenția Internațională pentru Energie Atomică are un rol esențial în facilitarea colaborării pentru stimularea dezvoltării noastre sociale și economice. Cooperarea României cu agenția va continua pe măsură ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil și mai sigur din punct de vedere energetic”, a adăugat el.

Potrivit președintelui, ambițiile în domeniul energiei nucleare trebuie să beneficieze de o susținere financiară „consecventă”, ținând cont de rolul energiei nucleare în acelerarea decarbonizării. „Combinația de finanțare publică și privată este crucială în crearea unui model de afaceri ușor de replicat pentru implementarea rapidă a energiei nucleare. Este necesar să extindem investițiile în cercetare, în proiecte demonstrative și în dezvoltarea de noi materiale și tehnologii nucleare. În concluzie, haideți să apelăm la o acțiune unitară care să exploateze imensul potențial al energiei nucleare de a ne îndrepta către un viitor cu emisii zero și sigur din punct de vedere energetic”, a concluzionat Iohannis.

Ce declară ministrul Energiei, Sebastian Burduja

România are o reputație respectabilă în domeniul nuclear la nivel global, datorită tradiției de excelență de la Cernavodă și în cercetarea de vârf, fiind admirată pentru curajul manifestat în adoptarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta, alături de președintele Klaus Iohannis, participă la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles.

„Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles începe, fiind cel mai important eveniment global de înalt nivel pentru domeniul nuclear. Este prima ediție și o zi istorică, în care lideri de stat din întreaga lume se adună pentru a transmite un mesaj clar: lumea are nevoie de energie nucleară – o sursă sigură, la un preț competitiv și cu emisii zero. Este o onoare pentru mine să fiu prezent aici alături de E.S. Klaus Iohannis, președintele României, și delegația țării noastre, inclusiv conducerea Nuclearelectrica”, a scris ministrul joi pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că, încă de la începutul mandatului său de ministru al Energiei, și-a asumat accelerarea programului nuclear românesc ca prioritate absolută.

„La nivel global, România este apreciată pentru tradiția de excelență de la Cernavodă (Unitățile 1 și 2) și pentru activitatea de vârf în cercetare (reactorul ALFRED de generație IV). România este admirată pentru curajul de a adopta tehnologia reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și se numără printre țările care au șansa de a găzdui energia viitorului. România se remarcă prin generațiile de experți de prim rang, iar la Politehnica București se pregătesc deja, în singurul simulator specializat din Europa, viitorii specialiști și operatori de reactoare modulare. România își reînnoiește, pas cu pas, ciclul nuclear integrat, inclusiv producția de uraniu și de apă grea, fiind capabilă să inoveze. La Cernavodă, se construiește a treia instalație de detritiere din lume, iar tritiul este combustibilul candidat pentru viitoarele reactoare bazate pe fuziune nucleară – energia viitorului”, a precizat Sebastian Burduja.

Președintele Klaus Iohannis participe, joi, împreună cu delegația României, la Bruxelles, la Summitul Energiei Nucleare, organizat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și de Regatul Belgiei, desfășurat în cadrul includerii istorice a energiei nucleare în acordul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai din 2023.

Conform unui comunicat emis de Administrația Prezidențială, evenimentul va oferi liderilor de stat și de guvern prezenți ocazia de a-și exprima viziunea privind rolul-cheie al energiei nucleare în atingerea neutralității climatice, securității energetice și dezvoltării economice. În cadrul summitului, conducătorii vor adopta o declarație prin care își reafirmă angajamentul ferm de susținere a energiei nucleare ca parte a procesului global de limitare a schimbărilor climatice și de creare a unor condiții favorabile pentru sectorul nuclear, prin promovarea inovației tehnologice, educarea forței de muncă și, mai ales, extinderea accesului la finanțare publică și privată pentru energia nucleară.





Află mai mult – Sursa Google News

Related posts

Țara noastră, afectată de furtuni cu gheață. Regiunile în care valorile termice cresc la 30 de grade Celsius

admin

Sosirile şi înnoptările raportate în unităţile de cazare din România au crescut cu două cifre

admin

Industria auto din România a luat viteză. Producţia de maşini a atins un nou record naţional în 2022, potrivit ACAROM

admin

Leave a Comment