Ministrul Protecției Mediului a intervenit cu forțele de ordine și jandarmeria în fața rețelei ilegale de deșeuri metalice vechi / Clip video
Ministrul Protecției Mediului, Mircea Fechet, se alătură, miercuri, acțiunilor desfășurate de poliție și jandarmi, alături de inspecția Gărzii de Mediu, împotriva rețelei ilegale de deșeuri metalice vechi din Sărulești-Gară, în județul Călărași, conform informațiilor Mediafax.
În localitatea Sărulești-Gară, județul Călărași, are loc o operațiune menită să combată activitățile ilegale legate de deșeuri.
La intervenție participă și ministrul Protecției Mediului, Mircea Fechet
În mai multe gospodării din zonă au fost descoperite cantități semnificative de fier vechi și electrocasnice, inclusiv mașini vechi, care ar fi trebuit să fie reciclate. Acestea au fost ridicate pentru a fi duse la centrele autorizate care se ocupă de gestionarea legală a acestor deșeuri.
De asemenea, la unele locuințe s-au găsit și quantități de cupru.
Acțiunile sunt încă în desfășurare la momentul redactării știrii, fiind coordonate de Garda Națională de Mediu, cu sprijinul Poliției și Jandarmeriei.
“Ma aflu în comuna Sărulești din județul Călărași, unde Garda de Mediu, alături de Poliția Română și Jandarmeria, desfășoară o acțiune împotriva tratării ilegale a deșeurilor, depozitării ilegale a acestora, dar, mai important decât atât, am vrut să fiu prezent aici astăzi pentru a putea dialoga cu autoritățile locale, pentru a putea dialoga cu membrii comunității locale, deoarece în această comunitate nu avem de-a face doar cu o problemă de mediu. Aici ne confruntăm, în primul rând, cu o problemă socială pe care statul român trebuie să o soluționeze într-un fel sau altul. Dincolo de autorizațiile de mediu sau de sancțiunile aplicate la fața locului, ori de câte ori vine Garda de Mediu, problemele comunității rămân și trebuie gestionate într-o anumită formă”, a declarat ministrul Protecției Mediului.
Acesta a menționat că a invitat primarul din Sărulești la minister pentru a discuta despre această chestiune a deșeurilor.
“Aș dori să subliniez faptul că încă de mâine dimineață l-am invitat pe primarul localității la minister. Aș fi încântat dacă nu ar veni singur, ci însoțit de un reprezentant al comunității pentru a mă asigura că discutăm toți același lucru, că nu am o discuție separată cu primarul și alta cu ceilalți, deoarece, cu siguranță, așa cum arată acum acest teren, este inacceptabil. Va trebui să găsim soluții pentru a respecta toate normele de mediu, va trebui să găsim formule de finanțare, dacă este necesar, deoarece nu intenționez să fac finta că acești oameni nu există. Acest lucru s-a întâmplat, din păcate, până în prezent aici și nu numai aici, ci și în multe alte comunități în care am fost și personal, dar trebuie să recunoaștem că această comunitate există, trebuie să recunoaștem că această comunitate desfășoară această activitate de ani de zile și, probabil, o va continua și în viitor și va trebui să găsim acea formă legală de a nu avea probleme de mediu și aș fi încântat să nu avem nici probleme sociale”, a mai spus Mircea Fechet.
Ministrul Protecției Mediului susține că amenzile și confiscarea deșeurilor nu rezolvă problema.
“Amenzile nu sunt soluția. Confiscarea acestor deșeuri nu rezolvă problema, deoarece sunt convins că dacă ne bazăm doar pe aceste măsuri pe care le-am aplicat și în trecut, cel mai probabil, peste o săptămână, peste o lună, când vom reveni aici, vom descoperi aceeași situație. Din acest motiv, trebuie să găsim soluții semnificative, nu doar sancțiuni”, a mai declarat Fechet.
Acesta a precizat că autoritățile nu pot tolera incendierea deșeurilor sau abandonarea celor periculoase.
“Nu putem tolera incendierea deșeurilor. Nu putem tolera abandonul deșeurilor periculoase provenite de la dezmembrările auto sau de la echipamentele electrice și electronice. Nu ne putem permite ca lichidele toxice din activitatea de dezmembrare să ajungă în pânza freatică sau în rețeaua de canalizare, dacă aceasta există în comunitate. Nu putem accepta depozitarea deșeurilor direct pe sol, deoarece există riscul contaminării solului și al apei subterane”, a explicat ministrul Protecției Mediului.
La intervenție a fost prezent și Andrei Corlan, șeful Gărzii Naționale de Mediu.
“Garda Națională de Mediu a efectuat numeroase controale împotriva fenomenului de colectare, deținere și valorificare ilegală a deșeurilor și aici ne confruntăm cu un fenomen ilegal. Anul trecut, s-au aplicat sancțiuni în valoare de 133 de milioane de lei și s-au întocmit 687 de sesizări penale. Acestea sunt măsuri împotriva efectelor, dar nu elimină cauza”, a declarat Andrei Corlan.
Acesta a precizat că deșeurile descoperite la Sărulești vor fi confiscate.
“Astăzi, se vor confisca deșeurile cu valoare materială. Este o procedură nou introdusă de către Garda de Mediu. Este cel mai descurajant mod de a combate acest gen de activități ilegale. Vor fi colectate deșeuri cu valoare materială, nu ne ocupăm de gunoi aici. Ne concentrăm să dăm lovitura afacerilor ilegale. Vor fi colectate deșeuri cu valoare materială. Au fost deja aplicate amenzi în valoare totală de 200.000 de lei. Și avem în desfășurare încă șase controale”, a mai spus șeful Gărzii Naționale de Mediu.
Ministrul Protecției Mediului a adus în discuție problema deșeurilor importate ilegal
“În cazul deșeurilor importate ilegal, fie că vorbim despre mașini vechi, există convoaie întregi care intră în România cu mașini tăiate în două pentru a încăpea mai multe în camioane și care ajung în țară pentru că costurile de tratare sunt mici sau inexistente. Există convoaie întregi de echipamente electrice și electronice care sunt introduse sub mască sub forma unor bunuri second hand. Există importuri de textile sub mască sub formă de îmbrăcăminte second hand, există importuri ilegale de cauciucuri și așa mai departe. Din acest punct de vedere, este trist să constatăm că noi exportăm trufe și importăm gunoaie din întreaga Europă, dar un lucru pe care nu-l vom rezolva astăzi aici, dar îl putem rezolva la minister folosind instrumente digitale de urmărire a transportului deșeurilor și deja există un astfel de sistem care dă rezultate”, a declarat ministrul Protecției Mediului.
Acesta consideră că trebuie acționat la sursa problemelor legate de deșeuri.
“Discutăm despre o problemă de crimă organizată, adesea, discutăm despre o problemă majoră de criminalitate pe care, dacă nu o stopăm de la sursă, adică acele rețele care aduc aceste bunuri în țară, nu rezolvăm nimic luptându-ne cu comunitățile mici care își duc existența de la o zi la alta și nu cred că cineva se îmbogățește din această activitate. Va trebui să intrăm la sursă, de la locul unde problema se inițiază”, a mai subliniat Mircea Fechet.