Pe lângă acest aspect, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru alte 3 persoane, investigate în legătură cu comiterea infracțiunilor de formare a unui grup infracțional organizat, deținere în afara depozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor supuse accizelor fără marcă sau cu marcaje false într-un număr mai mare de 10.000 de țigarete, contrabandă în formă agravată, spălare de bani (fapte comise singure sau cu complici) și complicitate la încălcarea reglementărilor privind substanțele explozive.
„După investigațiile desfășurate s-a concluzionat că, în intervalul 2022 – 2024, membrii a două grupări infracționale ar fi procurat produse accizabile din afara granițelor României, le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării (cu ajutorul sau cu consimțământul unor angajați din instituțiile publice) și depozitat, cu scopul de a le vinde pe piața neagră. Astfel, persoanele implicate în planul de coordonare ar fi identificat furnizorii de bunuri de interes pentru aceste grupuri infracționale și ar fi dat startul comenzilor, ocupându-se ulterior de organizarea transportului și livrarea produselor accizabile sau de contrabandă către clienți. De asemenea, în mod repetat, liderii ar fi organizat și participat la mai multe întâlniri cu membrii, în cadrul cărora s-ar fi discutat planul de acțiune, aspectele financiare și măsurile de protecție a activităților ilegale”, se menționează în comunicatul emis de DIICOT.
Palerul de protecție
Pentru a asigura succesul operațiunilor infracționale, aceștia ar fi colaborat cu alte persoane aflate în palierul de protecție (funcționari), care ar fi intervenit pentru a facilita aducerea ilegală a mărfurilor în țară și apoi pentru a le livra în siguranță, inclusiv furnizând informații despre acțiunile poliției, amplasarea dispozitivelor de supraveghere și accesul la date din bazele centrale.
Persoanele care au primit produse accizabile sau de contrabandă pe teritoriul național ar fi reprezentat un alt grup important, aceștia fiind în contact periodic cu liderii pentru a face comenzi de produse accizabile.
Mai apoi, ar fi ascuns mărfurile în depozite secrete și le-ar fi distribuit către propriii clienți de pe piața neagră.
Doreau propria unitate de producție
„Dorind să scape de dependența de producătorii și furnizorii externi de produse accizabile și de riscurile pe care le implica introducerea ilicită a acestor produse pe teritoriul național, membrii ar fi acționat pentru a stabili facilități proprii de producere a produselor accizabile, investind sume semnificative obținute din activitățile ilegale (au construit o hală de producție unde urmau să instaleze linii de fabricație pentru prelucrarea tutunului și producția de țigarete, descoperită într-o localitate din județul Suceava, în timpul unei percheziții efectuate anul trecut)”, declară procurorii DIICOT.
În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile suspectilor, au fost ridicate bunuri relevante pentru investigație.
Joi, s-a solicitat judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Timiș arestarea preventivă a celor 11 persoane reținute, pentru o perioadă de 30 de zile.
„Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și de Biroul Tehnic și de Criminalistică al DIICOT. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de la Inspectoratul General al Poliției Române și structurilor aferente din teritoriu, jandarmilor de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și experților de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală și Autoritatea Vamală Română. Mentionăm că, pe parcursul desfășurării procedurii penale, suspecții beneficiază de toate drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, transmite DIICOT.
Citește și:
VIDEO / Traficanții, implicați într-o rețea cu ramificații în Europa