14.3 C
Suceava
mai 22, 2024
National

Schimbarea orei de vară în România în 2024: setarea ceasurilor cu o oră în avans. Atunci când va fi eliminată această practică


În emisfera boreală, tradiția este să ajustăm ceasurile cu o oră în plus, de obicei la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, și să le întoarcem cu o oră înapoi la sfârșitul lunii septembrie sau în octombrie. Anul acesta, trecem la ora standard pe 27 octombrie.

Trecerea României la ora de vară

România va trece la ora de vară la finele lunii martie. Astfel, urmează să avem parte de o oră în minus de odihnă, dar ne bucurăm de zile mai luminoase pentru a profita de serile de vară.

Astfel, 31 martie 2024 devine cea mai scurtă zi a anului, cu doar 23 de ore. Concepția de oră de vară a fost inițial sugerată într-un eseu scris de Benjamin Franklin în 1784. Ulterior, în 1907, englezul William Willett a propus să reglăm ceasul în avans cu 80 de minute în mișcări de câte 20 de minute. O dată în aprilie și apoi invers, în septembrie.

În 1909, Camera Comunelor din Marea Britanie a respins un proiect de lege privind timpul de vară în primăvară.

Citeste si


arestare FSB


Aproximativ 70 de țări folosesc acum ora de vară, adică cam 40% din țările de pe glob. De exemplu, Germania a adoptat ora de vară în timpul Primului Război Mondial pentru a economisi energie. Alte țări au urmat exemplul, precum și SUA.

În SUA, fiecare stat, cu excepția statelor Hawaii și Arizona, respectă timpul de vară. O mare parte din Europa, Canada și o parte a Australiei aplică ora de vară. Rusia și Asia nu urmează această practică.

Legislația UE prevede că ceasurile din toate statele membre se dau înapoi cu o oră în ultima duminică din octombrie și se dau înainte cu o oră în ultima duminică din martie.

O excepție o constituie Islanda, singura țară care nu își modifică ora, dar păstrează fusul orar al Europei de Vest pe tot parcursul anului.

Impactul schimbării orei

Ajustarea ceasului poate provoca perturbări ale ritmului nostru circadian, cunoscut sub numele de ceas intern al organismului.

Reglarea ceasului cu o oră înainte pentru ora de vară în primăvară de obicei duce la pierderea unei ore de somn. Acest lucru poate duce la o stare de oboseală.

Episodul oboselii cauzate de pierderea unei ore de somn poate fi destul de deranjant în sine, dar pentru unii oameni, trecerea la ora de vară poate avea consecințe mai grave.

Un studiu suedez a constatat că riscul de a suferi un atac de cord crește în primele trei zile lucrătoare după schimbarea la ora de vară în primăvară.

În zilele de luni de după schimbarea orei, s-au înregistrat mai multe accidente de muncă, iar leziunile au fost mai grave comparativ cu alte zile de luni.

Se crede că oboseala indusă de schimbarea ceasului este principalul motiv al creșterii accidentelor de trafic în ziua de luni după schimbarea la ora de vară.

Începutul orei de vară a fost de asemenea asociat cu un număr crescut de pierderi de sarcină pentru pacienții care urmează fertilizarea in vitro.

De asemenea, trecerea la ora standard înapoi poate declanșa tulburări psihice, inclusiv tulburarea bipolară și tulburarea afectivă sezonieră (TAS), cunoscută și sub numele de depresie de sezon.

Un studiu danez a observat o creștere cu 11% a cazurilor de depresie după schimbarea orei înapoi, toamna. Aceste cazuri au dispărut treptat după 10 săptămâni.

Un studiu australian a descoperit că ratele de sinucidere la bărbați au crescut în zilele următoare schimbării orei, atât în primăvară, cât și în toamnă.

Chiar dacă perturbarea ritmului circadian poate avea efecte semnificative, majoritatea studiilor arată că acestea dispar în zilele care urmează schimbării la ora de vară.

Precum pierderea unei ore de somn în primăvară poate avea un impact negativ, câștigarea unei ore de somn poate avea efectul opus:

În ziua de luni după revenirea la ora de iarnă în toamnă, ratele de atacuri de cord scad.

Oboseala poate diminua productivitatea, concentrarea și starea generală de bine.

Există câteva modalități simple de a gestiona mai ușor schimbarea orei:

Reglează-ți ceasul biologic și trezește-te puțin mai devreme decât de obicei în săptămâna premergătoare trecerii la ora de vară. Acest lucru poate face mai ușor să te ridici din pat în diminețile de luni.

Mănâncă un mic dejun sănătos imediat după ce te trezești. Consumul alimentelor îi transmite organismului că a început ziua.

Stai în lumină. Lumina naturală și activitatea fizică reglează ceasul biologic.

Ajută copiii să se adapteze prin a-i culca puțin mai devreme în săptămâna de dinaintea schimbării orei.

Posibilitatea renunțării la schimbarea orei

Comisia Europeană a făcut publică propunerea de a elimina schimbarea orei în septembrie 2018, în urma unei consultări publice în care o majoritate covârșitoare din cei 4,6 milioane de cetățeni europeni participanți au cerut să se renunțe la această practică. Propunerea a fost ulterior aprobată de membrii Parlamentului European în prima jumătate a anului 2019.

De atunci, au apărut diverse probleme. De la conflictul Rusiei cu Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la energie și alimente la niveluri record, până la pandemia de COVID-19 și valurile sale succesive și neîncetate care au făcut multe victime, inclusiv peste un milion în UE.

Renunțarea la această practică nu este o decizie ușoară și necesită numeroase decizii la cel mai înalt nivel.

În prezent, există trei fusuri orare în Europa, majoritatea țărilor adoptând Ora Europei Centrale ca referință. Alte 10 țări utilizează Ora Europeană de Est și trei utilizează Ora Europeană de Vest.

Din punct de vedere logic, timpul ar trebui să fie setat conform meridianelor. De exemplu, Regatul Unit și Marocul sunt aliniate, dar statele europene aflate geografic între ele pe aceleași meridiane, cum ar fi Franța, Germania și Benelux, sunt cu o oră înainte.

Această situație datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Când trupele naziste au invadat Țările de Jos, Belgia și Franța, au impus ora germană. Trecerea înapoi la ora anterioară după înfrângerea Germaniei naziste a fost considerată prea tulburătoare.

Dictatorul spaniol Francisco Franco, între timp, a sincronizat țara sa cu ora germană după o întrevedere cu Adolf Hitler.

Acum, întrebarea a revenit din nou pe tapet și statele UE ar trebui să rezolve această problemă împreună, conform Comisiei.

„Este responsabilitatea statelor membre să decidă timpul legal pe care doresc să-l aplice, deoarece efectele acestei alegeri variază în funcție de poziționarea geografică a fiecărei țări”, a declarat un oficial al Comisiei pentru Euronews.

„Prin urmare, fiecare stat membru este cel mai bine plasat pentru a face această evaluare, luând în considerare scenariile posibile pentru a selecta timpul legal permanent, implicațiile acestora, consultările naționale și consultările cu alte state membre”, au adăugat aceștia.

Primul pas pentru țările UE este să decidă dacă să rămână la ora standard – adică ora de iarnă – sau să aleagă ora de vară.

Cooperarea este esențială pentru a asigura că vecinii direcți care împărtășesc meridianele optează pentru același timp standard și astfel „evită un mozaic de fusuri orare, astfel încât să fie mai mult sau mai puțin aliniate uniform, fără a perturba piața și comerțul între statele membre,” a declarat Ariadna Guell, coordonatoarea Inițiativei de Utilizare a Timpului din Barcelona pentru o Societate Sănătoasă, pentru aceeași sursă.

Inițiativa a venit cu propria propunere care ar vedea statele europene împărțite în patru fusuri orare diferite, în mare parte bazate pe ora standard de iarnă actuală.

Pentru a relua discuțiile, subiectul trebuie să fie inclus în agenda țării care deține președinția rotativă a Consiliului European.

Ultima dată când tema a fost discutată a fost în timpul președinției finlandeze din a doua jumătate a anului 2019.

Momentan, nu se cunoaște când se vor relua discuțiile, în special că ar fi necesar un interval de unu-doi ani după un acord pentru a se asigura că serviciile de transport, inclusiv trenurile și zborurile, pot ajusta programul.

Articol recomandat de sport.ro


NEWS ALERT Ofertă din străinătate pentru Gică Hagi! În ce campionat poate antrena

NEWS ALERT Ofertă din străinătate pentru Gică Hagi! În ce campionat poate antrenaCiteste mai mult – Sursa Google News

Related posts

Maia Sandu – welcomed by Chamber of Deputies Speaker

admin

Părerea unei refugiate din Ucraina despre România. A trăit timp de un an în Constanța și nu a fost mulțumită. „Doar marea este primitoare, orașul este dezolant” – Video

admin

Coliziune între două autoturisme lasă șase persoane rănite

admin

Leave a Comment