14.3 C
Suceava
mai 22, 2024
National

Un nou tip de concediu medical plătit apare în România


Apare un nou gen de concediu medical compensat în România


O perioadă de concediu medical remunerat ar putea fi acordată și salariaților care participă la experimente clinice. Această inițiativă este în discuție în Parlamentul României, la Camera Deputaților, după ce a fost adoptată în Senat.

Proiectul de lege discutat în cadrul Parlamentului propune reglementarea concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate. Pe lângă tipurile de concedii medicale prevăzute de lege, se adaugă și cel pentru persoanele care participă la experimente clinice. De asemenea, norma va include și dreptul la acest tip de concediu pentru cei care îngrijesc persoane cu dizabilități, conform Evz.

Schimbarea orei - De ce România nu a renunțat la trecerea la ora de vară CITEȘTE ȘI Schimbarea orei – De ce România nu a renunțat la trecerea la ora de vară

Proiectul de lege se află în procesul de dezbateri în Camera Deputaților, care are puterea decizională în acest caz. Propunerea legislativă vizează modificarea Ordonanței de Urgență 158/2005 referitoare la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Proiectul legislativ a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei.

Deputații au introdus amendamente la forma adoptată de Senat. Această măsură se aplică „persoanelor care participă ca subiecți într-un experiment clinic organizat conform legii”. Concediul medical va fi acordat chiar și în cazul în care participanții sunt primitori de medicamente pentru investigații clinice sau fac parte din grupul de control.

FOTO ING - Schimbare în Home Bank pentru clienții din România CITEȘTE ȘI FOTO ING – Schimbare în Home Bank pentru clienții din România

Deputații au adăugat acest punct de vedere deoarece experimentele clinice urmăresc descoperirea sau verificarea efectelor clinice, farmacologice sau farmacodinamice ale unui produs investigat. Totodată, se dorește identificarea reacțiilor adverse ale produsului studiat pentru a evalua siguranța și eficacitatea acestuia.

Persoanele fizice vor avea dreptul la un concediu medical și o indemnizație pentru o perioadă de 45 de zile într-un interval de un an. Acest lucru este valabil indiferent dacă persoana solicitantă este primitor al unui medicament în cadrul studiului clinic sau participă în grupul de control.

Indemnizația acordată va reprezenta 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din ultimii 12 luni.

Ministrul Energiei: România are cel mai mic preț la energie electrică din regiune CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: România are cel mai mic preț la energie electrică din regiune

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie votat deplinul Camerei Deputaților, să fie promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Senatul a adoptat mai multe modificări la legislația referitoare la tipurile de concedii medicale. Astfel, s-a introdus posibilitatea persoanelor care au grijă de persoane cu dizabilități să solicite un concediu medical pentru însoțirea acestora la evaluări medicale, analize sau alte investigații.

Angajații care au în îngrijire persoane cu dizabilități vor fi eligibili pentru un concediu medical remunerat, în cazul în care un proiect de lege va trece de Parlament. Prin urmare, lista concediilor medicale remunerate va fi extinsă cu un nou tip de concediu medical. Acesta va fi acordat exclusiv angajaților care sunt asigurați în sistemul public de sănătate de minimum șase luni.

FOTO Ciucă și Bode, călătorie cu trenul spre Brașov CITEȘTE ȘI FOTO Ciucă și Bode, călătorie cu trenul spre Brașov

Concediul acordat pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități nu va depăși 30 de zile pe an.

Acest concediu medical va fi acordat angajatului care îl însoțește pe cel cu dizabilități la evaluările medicale, investigații și la evaluarea psihologică. Însoțitorul trebuie să participe și la evaluarea efectuată de serviciul de evaluare complexă din cadrul direcției de asistență socială și protecția copilului.

Noua formă de concediu medical poate fi solicitată în intervalul de timp cuprins între data emiterii scrisorii medicale standard de către medicul de familie și data emiterii certificatului de încadrare în gradul de dizabilitate.Citeste mai mult – Sursa Google News

Related posts

ZF Digital Summit 2022. Adrian Badea, S&T România: Securitatea cibernetică va deveni o normalitate pent – Ziarul Financiar

admin

România şi Portugalia au predat Italiei conducerea misiunii de Poliţie Aeriană în Ţările Baltice

admin

O cantitate de 500 de kilograme de material exploziv, depozitată într-o ambarcațiune la Portul Constanța

admin

Leave a Comment