16.3 C
Suceava
iunie 13, 2024
National

Partidele din țara noastră sprijină persoanele pensionate să obțină locuri de muncă bine remunerate, la Bruxelles


Conform unui studiu publicat de Expert Forum (EFOR) , în contextul alegerilor europarlamentare care au loc în luna iunie, partidele și alianțele politice au nominalizat 171 de candidate (32%) și 364 de candidați de gen masculin (68%). Majoritatea candidaților propuși de partide sunt persoane pensionate.

 

Expert Forum a publicat un raport detaliat referitor la candidaturile pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Candidaturile puteau fi depuse până pe 10 aprilie de către partidele politice, alianțele electorale și candidații independenți. Astfel, au fost înregistrate 15 partide/alianțe și 7 candidați independenți pentru scrutinul din 2024. Termenul limită pentru validarea candidaturilor finale este 29 aprilie, interval în care Biroul Electoral Central (BEC) va examina și va aproba sau respinge propunerile, asigurându-se de respectarea prevederilor Legii 33/2007. În această perioadă, candidaturile pot fi contestate.

Expert Forum a analizat informațiile disponibile până în prezent pe site-ul BEC, evidențiind câteva caracteristici ale listelor propuse de către partide și alianțe. Până la momentul publicării raportului, doar listele SOS România și PSD+PNL au fost validate, fiind primele înregistrate.

Reprezentarea femeilor în listele pentru alegerile europarlamentare

 

În privința reprezentării femeilor în procesul electoral, toate listele propuse respectă principiul echilibrului între sexe. Cu toate acestea, s-a analizat și poziția ocupată de femei pe listele de candidați pentru a evalua șansele lor de a ajunge în funcție.

Până la analiza realizată, s-au înregistrat 171 de candidate (32%) și 364 de candidați de gen masculin (68%). Cele mai multe candidate s-au regăsit pe listele REPER, AUR și SOS România (39%), urmate de cele ale PSD+PNL (37%). Alianța Dreapta Unită a raportat 35% femei candidate, iar la UDMR procentul candidatelor se ridică la 30%, iar la PUSL la 23%.

Analiza datelor relevă că majoritatea partidelor/alianțelor au inclus o femeie în primele trei poziții de pe listele de candidați. Estimările indică faptul că PSD+PNL ar putea trimite în Parlamentul European 3 femei, iar ADU ar putea avea două reprezentante. Din partea AUR, ar putea deveni europarlamentare trei candidate. În situația în care SOS România va trece de pragul electoral de 5%, ar putea trimite o femeie în Parlamentul European.

Cele mai întâlnite ocupații printre candidați sunt pensionarii

 

În ceea ce privește domeniile de activitate ale candidaților, cel mai des întâlnite sunt persoanele pensionate, directorii/managerii/administratorii și deputații. Analiza privind domeniile de activitate arată că categoriile predominante sunt inginerii (18%), economiștii (16%) și juristii (12%).

Raportul oferă o perspectivă detaliată asupra candidaturilor și a caracteristicilor acestora, reprezentând un instrument util pentru înțelegerea evoluțiilor alegerilor europarlamentare din 9 iunie.Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

ECO Bihor și AVE Bihor își aduc contribuția la promovarea României în ceea ce privește colectarea…

admin

Sumarul articolelor din presa internațională, 13 septembrie 2023

admin

Israelul suferă pierderi importante în ofensiva din Gaza

admin

Leave a Comment