16.3 C
Suceava
iunie 13, 2024
National

Orientarea prin care narațiunea noastră a modificat ‘precedentele reguli’


De-a lungul mai multor decenii, România se afla la coada tuturor clasamentelor europene, dar în recenta perioadă s-a observat o evoluție. Investițiile semnificative din istoria contemporană a României încep să producă efecte vizibile, iar țara noastră avansează de la o economie concentrată pe consum la una axată pe investiții.

Înregistrând o creștere de 2,7%, România se situează printre statele membre UE cu cele mai considerabile avansuri în sectoarele industriale ale blocului comunitar, conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). La nivel european, producția industrială a cunoscut o creștere de 0,7%, iar în zona euro de 0,8%, iar printre țările cu cel mai semnificativ progres se numără, alături de țara noastră, Irlanda (3,8%), Ungaria (3,5%), Slovenia (3,3%) și Letonia (2,9%).

Analizele evidentiază faptul că schemele de sprijin guvernamental în industria prelucrătoare și sectorul materialelor de construcții, inițiate de Executiv, își demonstrează deja eficacitatea. Anul anterior, Guvernul a reușit să mobilizeze resursele națiunii și să obțină rezultate remarcabile, cu o valoare record a investițiilor publice de 101 miliarde de lei, echivalentul a peste 20 de miliarde de euro, cu 11 miliarde de lei peste deficit.

Ciolacu: România a experimentat o creștere durabilă

„România a experimentat o evoluție sănătoasă deoarece a acordat o atenție deosebită investițiilor, nu consumului. Valoarea investițiilor publice a depășit anul trecut suma deficitului public. În total, volumul investițiilor publice a crescut cu 33%, iar acest aspect s-a tradus prin apariția a peste 75.000 de noi locuri de muncă”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Pentru anul 2024, Guvernul Ciolacu va continua pe aceeași direcție și va majora cuantumul investițiilor. Se preconizează că mai mult de 120 de miliarde de lei, proveniți atât din bugetul național cât și din fonduri europene, vor fi destinați proiectelor de infrastructură publică. Această sumă reprezintă 7,2% din PIB, apropiindu-se astfel România de obiectivul de 10% din PIB anunțat de premierul Marcel Ciolacu încă din luna mai a anului 2023.

S&P reafirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Investițiile pe care Guvernul le susține din resurse europene și pentru care asigură cofinanțările sunt cheia creșterii economice substanțiale a României. În cel mai recent raport, Agenția de evaluare S&P previzionează o creștere economică medie de 3,6% între 2025 și 2027 și subliniază atât flexibilitatea de care a dat dovadă piața forței de muncă din țara noastră, cât și faptul că rata șomajului rămâne aproape de minimele istorice înregistrate.

Astfel, această perspectivă, alături de nivelul moderat al datoriei externe și guvernamentale, au condus la reconfirmarea ratingului aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și la menținerea perspectivei stabile. Raportul emis de agenția de evaluare reprezintă un semnal de încredere pentru investitori în ceea ce privește parcursul pozitiv de dezvoltare al României.

 

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

a decedat fondatorul și președintele Universității Dimitrie Cantemir

admin

trei de aur, două de argint și una de bronz

admin

Schimburi financiare inițiale de 25 de milioane de euro

admin

Leave a Comment