Cererea de finanțare numărul 3 din PNRR încă nu a fost aprobată de către Comisia Europeană din cauza nerespectării angajamentelor în ceea ce privește investițiile în energie, depolitizarea și profesionalizarea conducerii întreprinderilor de stat din sectorul energetic și numirea conducerii agenției care monitorizează întreprinderile de stat (AMEPIP), a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.
Cererea de finanțare numărul 3 a fost depusă pe 15 decembrie 2023 și, conform regulilor Mecanismului de Redresare și Reziliență, ar fi trebuit evaluată de oficialii de la Bruxelles în termen de două luni, conform comunicatului de presă al USR.
Evaluarea a fost inițial prelungită cu o lună, până pe 15 februarie 2022, iar acum a mai trecut o lună fără ca România să fi furnizat Comisiei Europene toate clarificările solicitate privind obiectivele nerealizate. Cererea de finanțare numărul 3 este legată de obiectivele din PNRR care trebuiau realizate până la finalul anului 2023.
Ghinea remarcă că România nu a primit niciun leu în anul 2023 din cererile de finanțare din cadrul PNRR din cauza întârzierilor
„Ultima cerere de finanțare a României aprobată de Comisia Europeană a fost depusă în decembrie 2022. Din suma alocată pentru cererile din 2023, România nu a primit nimic. În același timp, investițiile pe care trebuie să le începem și să le finalizăm se adună și există riscul să fim blocați din lipsa resurselor financiare. Am publicat recent toate investițiile majore pe care ar trebui să le finalizăm anul acesta. Acestea includ jumătate din investițiile în autostrăzi și căi ferate, pentru care noi, USR, am obținut o finanțare de 7 miliarde de euro. De asemenea, se referă la modernizarea a zeci de mii de școli și săli de clasă”, a explicat Cristian Ghinea, conform sursei menționate.
Guvernul PSD-PNL nu și-a îndeplinit nici măcar datoria de a face public PNRR și de a-l prezenta românilor într-o formă accesibilă după renegocierea cu reprezentanții Comisiei Europene. Prin urmare, USR a preluat acest rol pe MonitorPNRR.ro, proiectul prin care se monitorizează implementarea celui mai amplu proiect al României din ultimele 30 de ani.
Ghinea acuză că Guvernul ascunde PNRR-ul renegociat
„Chiar dacă Guvernul era obligat să facă public PNRR-ul după renegociere, acesta a publicat doar un document PDF aproape imposibil de citit, considerând că aceasta reprezintă promovarea PNRR. Suntem încă singurii care explică clar, atât pentru specialiști, cât și pentru toți românii, ce înseamnă cu adevărat PNRR pentru ei: pe MonitorPNRR.ro se găsește, începând de astăzi, PNRR-ul cu toate obiectivele și termenele actualizate de implementare”, a mai adăugat Cristian Ghinea, cel care a negociat și aprobate cu Comisia Europeană, în 2021, Planul Național de Redresare și Reziliență, în perioada în care conducea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.