12.9 C
Suceava
iunie 16, 2024
National

Fermierii aruncă cantități mari de legume în timp ce intermediarii din piețe comercializează marfa la un preț cu 200% mai ridicat. „De trei zile elimin”


Legumele proaspete sunt abandonate și aruncate la gunoi de fermieri, care sunt nemulțumiți de situație și au distribuit fotografii cu dezastrul din grădini pe platformele de socializare. Există o cantitate considerabilă de legume care sunt deteriorate și abandonate pe câmp, deoarece fermierii nu reușesc să le vândă în cadrul pieței en-gros. Peste o sută de fermieri au aruncat în ultima perioadă marfa nedistribuită. Clienții, care sunt, de fapt, intermediarii, nu mai sunt interesați să achiziționeze produsele de la fermieri, de când verificările fiscale efectuate de ANAF s-au intensificat și sunt obligați să prezinte documente. Aceasta demonstrează, încă o dată, câte nereguli există în piață și că mulți dintre intermediari vând ilegal.

@nicusor07

 

♬ sunet original – nicusor07

Fermier: „Uite, acum vă arăt…am cosit ceapa. În loc să mă duc să o dau pe 20 de bani, am cosit-o și o fac bălegar. Pe 20-30 de bani nu se merită. (…) Cine vede filmulețul ăsta, nu e de râs, e de plâns. Aveți grijă că rămâneți cu marfa nedată. De trei zile arunc. (…) Pentru ceapa și usturoiul pe care le-am aruncat iei 30 de bani și pe piață e 2,5 lei. Pentru 20 de bani nu se merită să-mi nici motorină la mașină să ajung în Pucheni. Dacă îi zicem și noi 50 de bani, că e ANAF-ul la poartă. «Dacă mi-l dai pe 20 de bani, îl iau, dacă nu, nu». (…) Poate vede și șeful ANAF câtă muncă este. Muncim, plătim și aruncăm marfa din cauza la niște trădători”.

Ion Păunel, fermier: „În prezent, avem o cantitate foarte mare de legume. În sezonul de primăvară avem ierburi aromate, care sunt la modă, dar au apărut și roșiile, castraveții, fasolea, varza, cartofii timpurii, care, în acest moment, se deteriorează în piețele en-gros din România, deoarece avem aceste inspecții din partea ANAF, care sunt justificate, și nu le contestăm, dar, din nefericire, ne apropiem de sărbătorile Pascale. Marfa noastră este perisabilă. Cu adevărat, acești comercianți, intermediari, nu se conformează regulilor unui comerț civilizat.

Fac un apel către autorități, într-un fel sau altul, să prelungească perioada de grație cu o lună, două sau trei până când aceștia se aliniază la normal, să-și dea seama, să fie informați, să primească avertismente, deoarece noi, micii fermieri, producătorii de legume, avem nevoie doar de aceasta pentru a supraviețui. Ei, fiind prezenți în aceste piețe en-gros, cei care nu respectă regulile comerțului civilizat, nu mai vin să achiziționeze și astfel marfa eșuează.

Dvs, ca și consumator, regăsiți pe rafturile de la magazine, din piețe ș.a.m.d. prețuri chiar cu 200% mai mari decât la producător. Fermierul spunea că dădea cu 20-30 de bani legătura, deci 4-5 fire. Deci se vinde cu până la 2, 3 sau chiar 5 lei legătura.

Acești colaboratori care ne ajută să ne revindem marfa trebuie să intre în legalitate, trebuie să plătească taxe și impozite, pentru că avem nevoie de școală, sănătate…avem nevoie ca dânșii, prin impozitele pe care le plătesc, să contribuie la subvenția noastră, pe care o primim de la stat pentru a veni cu produse de calitate, cu un preț mai bun, ca dvs să plătiți mai puțin pe produs.

O altă rugăminte a noastră ar fi ca aceste inspecții să fie făcute, deoarece avem legislație. De 20-30 de ani de zile nimic nu a făcut nimic. Această evaziune există în toate piețele en-gros din România, în târgurile agroalimentare. Ne-am dori ca ANAF-ul să meargă direct în piață, să stea pe stradă, să oprească mașini, să aplice legislația, să confiște marfa, mașina. Noi suntem dependenți de vânzarea acestor produse pentru a ne asigura traiul zilnic al familiei, să primim subvenții de la stat pentru că trebuie să justificăm că am vândut o cantitate din producția noastră pentru a primi banii pe «Programul Tomata», pe sprijinul cuplat, pentru fonduri europene”.

Editor : A.C.

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Marcel Ciolacu, referitor la Boloș: 'S-a chinuit să mă înlocuiască și să devină un fel de influență malefică'

admin

Dacă adoptă aceste măsuri, avem creștere economică

admin

Părerea unei refugiate din Ucraina despre România. A trăit timp de un an în Constanța și nu a fost mulțumită. „Doar marea este primitoare, orașul este dezolant” – Video

admin

Leave a Comment