16.3 C
Suceava
iunie 13, 2024
National

O masă de aer rece pătrunde în România. Anticipăm că vor fi ninsori și ploi în cantități mari

Meteorologul ANM Mihai Huştiu a explicat că temperaturile au început să scadă accentuat, iar începând din ziua de luni ne vom confrunta cu valori termice și mai joase. Până la mijlocul săptămânii următoare, se prevede că vor cădea precipitații abundente, inclusiv ninsoare în zonele montane.

”Este adevărat că temperaturile au scăzut și în această dimineață au fost valori negative în regiunile vestice și centrale ale țării, cu minime care au coborât până la -3 grade Celsius, iar în vârfurile montane chiar până la -10 grade Celsius, cum a fost cazul la Vârful Omu.

S-au consemnat și temperaturi record la trei stații meteo, iar frigul va persista și în zilele următoare, cel puțin până marți.

Temperaturile se vor menține sub media climatologică pentru această perioadă, respectiv valori maxime cuprinse între 10 și 19 grade Celsius, în general.

Vom avea temperaturi chiar mai scăzute luni în regiunea nord-vestică a țării, unde vor fi 7-8 grade, iar minimele vor coborî marți dimineața spre -2 sau – 3 grade în depresiunile din estul Transilvaniei.

Există posibilitatea apariției brumei în zonele nord-vestice și centrale în cursul nopții de luni spre marți.

Astfel, la începutul săptămânii următoare temperaturile vor fi scăzute, iar vremea se va menține instabilă.

În continuare, se prognozează precipitații însemnate cantitativ, care se vor extinde începând de duminică după-amiază, dinspre sud-vest; un front atmosferic va aduce ploi în mare parte din țară, cu cantități mai semnificative în jumătatea de sud a României, unde ne așteptăm la peste 15-20 de litri pe metru pătrat.

Vom avea parte de ploi abundente

Aceste precipitații vor continua și în ziua de luni, de această dată în regiunile nordice, iar fenomenele ploioase vor persista și în zilele următoare, marți și miercuri, când țara noastră va fi traversată de sisteme noroase și ploi, mai ales în partea de sud-vest.

Practic, până miercuri se prevăd episoduri succesive de ploi, iar cantitățile de apă vor fi chiar mai mari de 15-20 de litri pe metru pătrat, iar la altitudini mai mari, ținând cont de temperaturile scăzute, sunt prognozate ninsori și lapoviță deasupra a 1.500 de metri și chiar formarea unui strat consistent de zăpadă în Carpații Meridionali.

Și vântul va fi mai intens, în special marți și miercuri, cu rafale de peste 60-70 km/h în regiunea sud-vestică, în sudul Banatului și în Carpații Meridionali.

Relaxarea începe din ziua de miercuri

În concluzie, vremea va fi destul de schimbătoare și abia de miercuri încep temperaturile să crească mai ales în regiunea sud-estică a țării, unde valorile termice pot ajunge până la 24-25 de grade în Muntenia, estul Munteniei și Dobrogea.

Pare să se contureze o tendință de încălzire în a doua parte a săptămânii și în restul țării, urmând să avem un regim termic mai plăcut și, privind ploile, acestea vor deveni mai rare după ziua de joi”, a subliniat meteorologul ANM Mihai Huştiu, sâmbătă, la Antena 3 CNN.Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Marcel Ciolacu consideră că George Simion nu ar trebui să ajungă în turul II al alegerilor prezidențiale

admin

toată echipa din Liechtenstein nu valorează cât Pușcaș + Ianis, blocat de un junior!

admin

Cine sunt bărbații de succes din România. Top 10 ales de cetățenii români

admin

Leave a Comment