Noutăți
Lumina sacră va fi transportată din Ierusalim în seara zilei de sâmbătă. Aceasta va fi oferită reprezentanților eparhiilor prezente la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București.
Transportul Lumii Sfinte din Ierusalim în seara zilei de sâmbătă/ Foto: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului – Facebook
Lumina Sfântă va fi adusă din Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită reprezentanților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internațional „Otopeni”.
Mai apoi, centrele eparhiale, prin intermediul protopopiilor, vor distribui Lumina Sfântă către fiecare parohie din cadrul lor.
Tradiția aducerii Lumii Sacre din Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.
Sfântul Mormânt a început să fie verificat încă din Vinerea Mare
Lumina Sfântă este considerată un miracol al tradiției ortodoxe, ce are loc anual de Paște la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, în intervalul orar 12:30 – 14:30, moment în care deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care coboară din cer, manifestându-se în mod diferit în fiecare an și care, în primele momente, nu arde.
Lumina este adusă credincioșilor de către Patriarhul Ierusalimului. Sfântul Mormânt a început să fie verificat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Persoanele responsabile cu această verificare – pentru a elimina orice suspiciune de înscenare – sunt agenți de poliție civili, care nu sunt de religie creștină. De obicei, aceștia sunt trei: un locuitor arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Misiunea lor constă în a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a se asigura că nu există nicio sursă de foc. De asemenea, ei efectuează controlul corporal al celor care urmează să intre acolo în timpul ceremoniei religioase. Ulterior, odată cu venirea momentului oportun, luminile sunt stinse, ușa este sigilată, iar la intrare rămân doar paznicii.
CITEȘTE ȘI:
Mesaje și Felicitări de Paște 2024. Urări cu mesajele „Paște Fericit” sau „Hristos a Înviat” pentru cei dragi.
După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, însoțit de epitrahil și brâu, se îndreaptă către Sfântul Mormânt. La intrare, el este inspectat de agenți de poliție în prezența martorilor aparținând diferitelor confesiuni. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima cameră, „Capela Îngerului”, însoțit, conform tradiției, doar de un rezident arab de credință islamică. Apoi, patriarhul intră singur în încăperea principală a Mormântului și se apleacă în fața pietrei.
Ulterior, după rugăciune, cei prezenți în biserică au deseori ocazia de a observa o lumină asemenea unui fulger, care străbate cupola situată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu o sferă care se desparte în fragmente mici. Această lumină ajunge până la piatra Sfântului Mormânt, aprinzând astfel tifonul așternut deasupra. Misiunea patriarhului constă în a lua acest tifon aprins, a-l pune în două cupe de aur și a se întoarce în „Capela Îngerului”. Mai apoi, patriarhul aprinde două grupuri de câte 33 de lumânări, apoi iese și împarte lumina credincioșilor.
Accesați monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: