14.3 C
Suceava
mai 22, 2024
National

Topul principalilor trei care dorește să corecteze dacă va deveni conducător al Bucureștiului. Strategia pretendentați PNL


Sebastian Burduja, aspirantul PNL pentru postul de primar general al Bucureștiului a fost invitatul coloanei „Cu fața la alegători”. Acesta a discutat despre realizările sale la Ministerul Energiei, despre planurile pentru locuitorii Capitalei în situația în care va fi ales ca primar și despre prioritățile sale principale, după alegere.

De asemenea, a adresat critici administrațiilor anterioare ale Bucureștiului, mai ales administrației lui Nicușor Dan, pe care actualul candidat liberal și partidul său l-au sprijinit în alegerile din 2020.

Întrebat despre ce îl diferențiază ca potrivit pentru funcția de primar general al Bucureștiului, în comparație cu ceilalți concurenți, Sebastian Burduja a vorbit despre studiile sale la universități de elită din SUA și despre succesele sale ca ministru.

„Cred că am educația necesară. Aceasta este specializarea mea, la Stanford, la Harvard. Aceasta este experiența mea la Banca Mondială timp de patru ani, dezvoltare regională și urbană. Am cercetat modul în care centrele urbane se dezvoltă. Sunt și doctor în economie. Este un principiu de evoluție economică, și anume, nu poți să progresezi o țară fără să urbanizezi o țară. Orașele sunt principalele motoare ale economiei, în special Bucureștiul, din punct de vedere economic. Dacă ne uităm la cifrele Eurostat, stăm bine. Avem o capitală, PIB per capita, ajustat la paritatea puterii de cumpărare, peste Roma, Berlin, Amsterdam, Madrid, fără a menționa Viena, Budapesta și alte capitale, dar orașul nu arată la fel de bine ca aceste alte mari metropole pentru că a fost, în opinia mea, prost administrat”, a declarat acesta.

Burduja recunoaște ezitările și erorile PNL legate de candidatul la Primăria Generală și că au lipsit soluții pentru problemele locuitorilor din dezbaterea publică.

„Deci am educația necesară, am un plan pentru București și l-am expus public înaintea oricărui alt candidat, pe de altă parte, discuțiile publice nu s-au axat pe soluții până acum, au existat multe ezitări, au fost comise erori și Partidul Național Liberal, s-au dezbătut ipoteze, scenarii, dar nu s-a pus accentul pe problemele Bucureștiului și pe soluțiile pe care fiecare candidat le deține pentru aceste probleme”, a mai declarat Sebastian Burduja.

El a subliniat că nu poate obține realizări semnificative în București fără o echipă, echipă pe care a format-o deja în diferite momente, în pozițiile pe care le-a deținut.

„Am o echipă. De la începutul studiilor mele, Ligii Studenților din Străinătate, până la Fundația C.A.E.S.A.R, Ministerul Digitalizării, Ministerul Energiei, am reușit să definesc o echipă în jurul meu, cu indivizi mai pricepuți ca mine în domeniile lor, pentru că asta cred că ar trebui să facă un individ care dorește să îmbunătățească situația în bine, nu poți să faci asta singur. Cred că Bucureștiul, cu complexitatea sa, cu o populație de 3 milioane de locuitori, cu problemele sale, cu siguranță are nevoie de o echipă de persoane competente, dedicate, interesate să lase ceva benefic în urma lor”, mai spune Burduja.

Președintele PNL București spune că ceea ce îl diferențiază de ceilalți candidați este că nu a deținut niciodată funcția de primar anterior în București, prezentându-se drept o alternativă pentru București.

„Eu niciodată nu am dorit puterea și pentru mine nu este importantă funcția în sine, ci șansa de a avea un impact. Din acest motiv, eu sunt un individ de echipă, am respectat decizia conducerii partidului, s-a încercat o variantă de candidat independent care să capteze atenția publicului pe care cele două partide îl au. Nu a funcționat. Cred că acesta este un pas corect și eu, personal, mă bucur că în București PNL are o propunere proprie pentru Primăria Generală și Consiliul General. Cred că era necesar să se întâmple acest lucru după 8 ani, și nici 2016 nu este cel mai bun exemplu”, a completat Burduja.

Despre realizările lui Nicușor Dan, Sebastian Burduja afirmă că multe dintre obiectivele menționate în campania din 2020 nu s-au materializat sau s-au realizat într-un procent prea redus.

„Programul său este public, sunt 10-15 puncte, și, analizându-le pe rând, observăm că nicio schimbare nu s-a produs sau s-au realizat minime modificări. Modernizarea a 50 de kilometri de rețea de tramvai nu s-a concretizat, cred că kilometrii sunt zero. De asemenea, zona școlilor și grădinițelor. Ne-a promis 30 de școli și grădinițe noi, niciuna nu s-a realizat, cel puțin nu cu susținerea Primăriei Generale. În domeniul termoficării, este adevărat că ritmul a crescut în comparație cu administrațiile anterioare, în același timp, s-a pierdut foarte mult timp. Referitor la programul operațional pentru infrastructură majoră, aveam alocată suma de 200 de milioane de euro, a preluat caietul de sarcini în 2020 și, timp de 2 ani, nu s-a avansat cu acea documentație. Nu înțeleg motivele. Cred că aceasta ar trebui explicat deoarece s-au pierdut doi ani, iar, chiar dacă proiectul era planificat pe etape, suma aceea se consumă din bugetul financiar actual”, subliniază acesta.

Sebastian Burduja consideră că starea traficului s-a agravat, menționând că cifrele arată că locuitorii Capitalei petrec, în medie, 750 de ore în trafic anual.

„Circa 31 de zile am evaluat și cred că s-a înrăutățit în ultimii 4 ani, nu că ar fi fost mai bună situația înainte”, afirmă Burduja.

„De asemenea, problema consolidărilor, din nou o dificultate semnificativă pentru București. Avem 850 de clădiri cu risc seismic major. Dintre aceste clădiri, a fost finalizată o singură clădire. Pare că era aproape finalizată în 2020, precizez acest lucru din surse publice, imparțiale, de presă. Deci, nu observăm un progres adecvat al lucrărilor”, a adăugat ministrul.

Aspirantul PNL afirmă că informația conform căreia Nicușor Dan a salvat Primăria de la faliment nu este susținută de cifre.

„Și mai este o problemă, cred că a lipsit parțial o viziune ambițioasă. Proiecte care să schimbe cu adevărat aspectul Bucureștiului. Desigur, situația financiară a Primăriei Generale nu era confortabilă în 2020, dar, analizând cifrele, la preluare mandatului exista o datorie de 6,83 miliarde de lei, iar în 2023 datoria a ajuns la 7,3 miliarde de lei”, mai afirmă Burduja.

Liberalul subliniază că este necesară o colaborare între primarul Capitalei și celelalte instituții.

„Nu poți fi primar general singur. Trebuie să fii un individ dialogant și de echipă. Adică să lucrezi în echipă cu primarii din sectoare, indiferent de partidul din care fac parte, cu Parlamentul României, cu Guvernul României, cu alte instituții care dețin atribuții relevante pentru București. Din păcate, aceasta nu s-a întâmplat”, spune el.

Președintele PNL București afirmă că, deși liberalii l-au sprijinit pe Nicușor Dan în 2020 pentru primărie – aceasta din necesitatea de a schimba administrația PSD -, actualul primar s-a dovedit a fi o dezamăgire și el.

„Ni s-a dat replica că „l-ați sprijinit pe Nicușor Dan în 2020”, evident, i-am acordat susținere și în campanie. Trebuia să se încheie administrația PSD 2016-2020 care nu a adus beneficii locuitorilor Bucureștiului. Multe dintre problemele erau din acea perioadă și erau grave. Atât traficul, cât și poluarea și termoficarea, dar în același timp noi i-am oferit o șansă, cu cea mai mare integritate, de exemplu 95-98% dintre toate proiectele propuse de primarul general au fost susținute de consilierii generali liberali, însă nu am observat această sprijin manifestându-se în rezultate concrete, palpabile pentru locuitorii Bucureștiului”, afirmă Burduja.

Aspirantul PNL a evidențiat cele trei priorități principale ale sale pentru Primăria Capitalei, în situația în care va fi ales.

„Aici apare o descoperire importantă și aceasta se referă la securitate. Desigur, în comparație cu alte capitale, Bucureștiul este un oraș sigur, dar fenomenul drogurilor a scăpat de sub control în capitala României și acest lucru înseamnă o triplare a consumului de droguri în ultimii 10 ani și aproximativ 83% din întregul consum de droguri ilegale din România se desfășoară în Capitală”, afirmă acesta.

Sebastian Burduja spune că, pentru a soluționa această problemă, trebuie monitorizate zonele cu risc și aplicat un plan de „toleranță zero” pentru traficanți. De asemenea, este necesară reabilitarea clădirilor abandonate care s-au transformat în locuri de consum și trafic de droguri.

„Trebuie să facem un program pentru persoanele afectate de acest fenomen. Nu le consider vinovați, sunt cu adevărat victime și acest aspect implică centre de tratament, programe de prevenire, programe de prevenire în școli. Din păcate, Bucureștiul dispune doar de 3 centre de tratament în prezent”, a completat președintele PNL București.

A doua problemă observată de Burduja este problema apei calde, afirmând că este necesară fuzionarea ELCEN cu Termoenergetica într-un sistem integrat, modernizarea sistemului de țevi și conectarea CET-urilor către Transgaz.

„De la 2007 până în prezent, locuitorii Bucureștiului au plătit peste 3,3 miliarde de lei pentru câțiva kilometri de conducte”, afirmă acesta.

A treia problemă pe care aspirantul PNL dorește să o rezolve în ordinea priorităților, după alegere, este traficul.

„Am elaborat un proiect de viitor, un tunel urban pentru București, care ar trebui să lege Bucureștiul de la nord la sud subteran, poate, în anumite zone, și suprateran, vom vedea în conținutul documentației tehnice, însă sunt și proiecte pe termen scurt: interzicerea virajului la stânga pe marile bulevarde, continuarea pasajului de la Basarab, transportul în comun, un parc nou mai verde, pistele pentru biciclete modernizate, extinse, cuplate, cât mai multe zone pietonale. Trebuie să avansăm în construcția parcărilor subterane, supraterane în parteneriate public-privat”, a adăugat Burduja.

Liberalul a menționat ca exemplu parcul subteran de la Universitate.

Sebastian Burduja afirmă că, în ciuda colaborării de curând cu Gabriela Firea la coordonarea campaniei medicului Cătălin Cîrstoiu, nu o va menaja, același comportament fiind valabil și pentru ceilalți doi competițori.

„Nu voi menaja pe nimeni. Nici pe dânsa, nici pe Nicușor Dan, nici pe domnul Piedone, care au avut oportunitatea să fie primari în acest oraș. Noi i-am cunoscut, i-am văzut ce pot și ce nu pot realiza. Dacă sunt bucureșteni cărora le-a făcut plăcere mandatul ei, cu siguranță o vor vota. Eu reprezint o alternativă. Am un plan, am o echipă și am rezultate concrete pe care le pot prezenta oricând public, și mai este ceva. EU nu mă tem de nicio dezbatere. Nu am refuzat nicio discuție, nu am respins nicio întrebare. Nu observ aceeași deschidere din partea celorlalți pretendenți”, afirmă președintele PNL București.

El se arată încrezător că, pe data de 9 iunie, când vor avea loc alegerile locale, locuitorii „nu se vor mai lăsa influențați” și îl vor alege pe cel mai potrivit pentru postul de primar general al Capitalei.

Related posts

Tânăra decedată în accidentul tragic din Arad: Un buldoexcavator a căzut de pe un trailer pe mașina în care se afla

admin

Victor Ponta cunoaște cine va câștiga alegerile prezidențiale

admin

Individul Numit Cosmin Mladin, Suspectul Principal al Traficului Ilegal de Țigări, Prins Sub Influța Substanțelor Narcotice la Conducere

admin

Leave a Comment