Daniel Băluță este liderul Primăriei Sectorului 4 începând cu anul 2016, având sprijinul PSD. Înainte de a fi ales primar, a ocupat funcția de consilier local și apoi de viceprimar în timpul mandatului lui Cristian Popescu Piedone. Din anul 2022, instituția pe care o conduce a semnat mai multe acorduri-cadru pentru diverse investiții și servicii, cu o valoare totală de peste 7 miliarde de lei. Majoritatea firmelor care au reușit să obțină contracte subsecvente au conexiuni politice solide la nivelul Bucureștiului.
În 2022, Primăria Sectorului 4 a atribuit un contract pe o durată de trei ani în valoare de aproape 3,58 miliarde de lei. Acordul-cadru stabilește termenii, condițiile și cadrul legal, financiar, tehnic și administrativ pentru atribuirea contractelor subsecvente, în scopul asigurării de către ofertanți a siguranței, operativității și eficienței financiare a prestării serviciilor/execuției pentru regenerarea spațiilor publice din sectorul 4 al Capitalei.
Anul acesta au fost încheiate, pe baza acestui acord-cadru, 15 contracte pentru care Primăria s-a angajat să plătească peste 161 milioane de lei. Trei asocieri de firme se implică și se folosesc de aceste fonduri în acest an.
Recomandări
ANALIZĂ. De ce evită candidații la Primăria Bucureștii dezbaterile electorale. Pe cine încurcă și pe cine ajută confruntările directe
Din Comerțul Cosmetice la Construcții
Prima asociere care a primit deja șapte contracte în acest an este formată din BOG’ART, Tancrad și Unitip Global.
BOG’ART este una dintre cele mai vechi și cunoscute companii din România, fondată de Raul Alexandru Lucian Doicescu în 1991. Doicescu a avut conexiuni strânse cu PD-ul, cu Traian Băsescu și a fost partener de afaceri cu Adriean Videanu.
Tancrad SRL este o firmă constructor din Galați care a avut creșteri notabile de la un an la altul. Cătălin Cristian Stăncic conduce această companie, descrisă în presa locală ca fiind apropiată de PSD și, în special, de fostul președinte de CJ Galați, fostul deputat Eugen Chebac, și de fostul președinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. La un moment dat, Bunea a fost anchetat și trimis în judecată de către DNA dar a fost achitat definitiv în toate dosarele. Atât Tancrad, cât și Stăncic au fost implicați în acel dosar pentru un prejudiciu de aproape trei milioane de lei adus CJ Brăila. În 2021, toți inculpații au fost achitați de instanță.
Recomandări
Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înțelege „cu adevărat” conflictul
Unitip Global, înființată în 2012, a fost cunoscută inițial sub numele de Unitip Parfum și activa în vânzarea produselor cosmetice și a parfumurilor. Mai apoi și-a schimbat denumirea și s-a diversificat în activități de construcții, fiind preluată în 2020 de Veronica Varvariche. Compania a început să primească contracte și de la stat. Veronica este soția lui Marian Varvariche, condamnat în 2016 la trei ani de închisoare cu suspendare. Varvirache a fost implicat într-un dosar în care deputatul PDL Alin Trășculescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și instigare la spălare de bani.
Fost Deputat PDL, în Favorurile Primarilor PSD
A doua asociere conține mai multe companii: Concelex, Concelex Engineering, Omega Star Systems, Totul Verde, Queen Eirini, Alpenside, Rotary Construcții Mentenanță, Luxten Lighting Company și PAB România, care au primit șase contracte în baza acordului-cadru.
Omega Star Systems este deținută exclusiv de Ștefan Daniel Pirpiliu, o personalitate cu un palmares politic abundent.
Pirpiliu a fost deputat PDL în legislatura 2008-2012, apoi, timp de doi ani, a făcut parte din formațiunea lui Mihai Răzvan Ungureanu, Forța Civică. În 2020, el deținea funcția de director al administrării spațiilor verzi la Direcția de Salubritate Sector 3. La alegerile locale din 2020, a candidat, fără succes, din partea Alianței Pro București 2020, condusă de Robert Negoiță, pentru postul de primar la sectorul 5.
Firma sa a încheiat contracte cu primăriile sectoarelor 1, 4 și 6, precum și cu administrațiile locale Ploiești, Popești Leordeni și Craiova, Consiliul Județean Ilfov etc.
Queen Eirini este firma lui George Alexandru Manciu, vizibilă și în sectorul 3. Manciu a deținut funcția de director executiv în Primăria Capitalei, consilier juridic la Primăria Sector 3 și a candidat pentru postul de consilier local la sectorul 2 din partea partidului „București 2020”, condus de primarul Robert Negoiță.
Între 2012 și 2015, Manciu a fost director al mai multor direcții în cadrul Primăriei Sectorului 3 și, ulterior, pentru o scurtă perioadă între 2015 și 2016, a condus Direcția Transporturi din Primăria Capitalei. Manciu este urmărit penal, alături de primarul sectorului 3, Robert Negoiță, în legătură cu dosarul Rosal de la DNA, cu un prejudiciu de peste 116 milioane de euro.
În Alpenside SRL se regăsește doar Vlad Ionel Vameșu. Compania, cunoscută anterior sub numele de Util Construct Plus și Util Construct Prest, făcea parte din conglomeratul de firme controlat de Sorin Ovidiu Vîntu, prin apropiatul său Sorin Freciu.
În 2022, înainte de a câștiga contracte de la Primăria Sectorului 4, Alpenside SRL era declarată în insolvență, având inclusiv un administrator special numit.
Rotary Construcții Mentenanță este firma omului de afaceri Mihai Leonard Rotaru, un susținător declarat al PSD. Este cunoscut împrumutul de 445 mii de lei pe care l-a oferit PSD-ului în 2021.
De altfel, Rotaru Mihai Leonard a fost unul dintre principalii sponsori ai Gabrielei Firea în alegerile locale anterioare. Soția omului de afaceri, Daniela Rotaru, s-a aflat la rândul său în gratiile PSD-ului, oferind un împrumut partidului în 2020, tot de 445 mii de lei.
Luxten Lighting Company are o prezență constantă în contractele cu statul pentru iluminatul public. Compania este condusă de Claudiu Rădulescu și are contracte publice cu Primăria Capitalei încă de pe vremea administrației lui Traian Băsescu. La un moment dat, la această firmă a lucrat și Elena Băsescu, fiica cea mică a fostului președinte.