20 C
Suceava
iulie 20, 2024
National

România se află pe primul loc în ceea ce privește inflația din Uniunea Europeană


Inflația anuală în Uniunea Europeană a rămas constantă, la 2,6%, în luna aprilie, dar România continuă să fie țara cu cea mai mare inflație din blocul comunitar pentru a patra lună consecutiv, conform datelor publicate vineri de Eurostat, conform informațiilor Agerpres.

În luna aprilie, statele membre UE cu cele mai mici rate anuale de inflație au fost Lituania (0,4%), Danemarca (0,5%), și Finlanda (0,6%). În schimb, statele cu cele mai mari rate de inflație au fost România (6,2%), Belgia (4,9%), și Croația (4,7%).

Comparativ cu luna martie 2024, inflația anuală a scăzut în 15 țări membre UE, a rămas neschimbată în patru țări și a crescut în opt țări.

Conform datelor Eurostat, inflația de bază în zona euro, care exclude prețurile volatile cum ar fi cele pentru energie și alimente, a coborât la 2,8% în aprilie, față de 3,1% în martie. Un alt indicator care exclude și prețurile la țigări și alcool a scăzut la 2,7%, de la 2,9%. Inflația de bază este un indicator cheie urmărit de BCE în luarea deciziilor sale de politică monetară.

Prognoza BNR

În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat că inflația a scăzut în luna aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61% în martie, cu serviciile având o creștere de prețuri de 10,05%.

Conform datelor, indicele armonizat al prețurilor de consum în aprilie 2024, comparativ cu martie 2024, a fost de 100,36%. Rata anuală a inflației în aprilie 2024 comparativ cu aprilie 2023, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), a fost de 6,3%.

BNR a revizuit în sus prognoza de inflație la 4,9% pentru finalul acestui an, față de 4,7%, și se așteaptă ca aceasta să ajungă la 3,5% la sfârșitul anului 2025, conform informațiilor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Deține doar 19 rezidenți deși odinioară era denumit ‘complexul academic al tinerilor’

admin

Când ți-o faci cu mâna ta! După ce 90% din candidații din magistratură au fost respinși, sistemul se plânge că e penurie de judecători!

admin

Diana Șoșoacă a exclus pe soțul ei din S.O.S. România

admin

Leave a Comment