20 C
Suceava
iulie 20, 2024
National

Procurorii din Brașov intenționează să solicite autorităților din Malta să pună la îndoială hotărârea luată


În urma respingerii cererii de extrădare a „prințului” Paul către România de către instanța din Malta, Curtea de Apel Brașov va trimite o solicitare către parchetul maltez pentru a se asigura că calea de atac va fi exercitată corect, fără erori de procedură, a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Alina Gorghiu a menționat că hotărârea instanței din Malta poate fi contestată într-un interval de 3 zile. De asemenea, Curtea de Apel Brașov va trimite o solicitare oficiale către parchetul din Malta, cerându-le să acționeze la timp pentru a evita surprize neplăcute de genul celor întâmpinate în cazul parchetului din Franța. Statul român depune toate eforturile legale pentru a aduce înapoi toți cei care au fugit din țară.

Potrivit ministrului, Curtea de Apel Brașov a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a se pronunța cu privire la unele aspecte preliminare: „Mai exact, aceasta ar trebui să decidă dacă procedura de extrădare a lui Paul respectă legislația UE referitoare la mandatul european de arestare”.

Alina Gorghiu a subliniat faptul că în jurisprudența CJUE s-a stabilit că doar în situații excepționale instanțele pot refuza să aplice un mandat european de arestare, exemplul dat fiind condamnarea Belgiei de către CEDO pentru că a refuzat să execute un astfel de mandat (Caso c.Belgia).

„Prin prisma principiilor recunoașterii reciproce, încrederii reciproce și cooperării loiale, Curtea de Apel Brașov solicită CJUE să se pronunțe cu privire la implicarea directă a statului emitent al unui MEA în procedura internă dintr-un alt stat. Mai pe scurt, dacă un cetățean român fugar este găsit în statul X și acolo se discută despre extrădare, statul român ar trebui să aibă posibilitatea de a trimite un reprezentant care să formuleze cereri, să propună probe și să exercite căile de atac în mod direct. Acest reprezentant ar trebui să poată exprima poziția statului român și să ofere clarificări privind orice detaliu al procedurii interne sau legat de fugar”, a adăugat Gorghiu.

Ea a anunțat că prima înfățișare în dosarul de la CJUE este programată la finalul lunii iunie. „Din punctul nostru de vedere, aplicarea legislației UE în ceea ce privește mandatul european de arestare nu este adecvată și vom expune această opinie în fața judecătorilor CJUE, prezentând toate argumentele posibile”, a concluzionat ministrul.

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

România Va Rediscuta Problema Schengen în Marja Consiliului JAI De La Finalul Lunii, Anunță Lucian Bode

admin

Romania a primit suma de 22.846 miliarde de euro din alocarea Politicii de Coeziune 2014-2020

admin

Medicamente – Takeda România numește un nou country manager

admin

Leave a Comment