20 C
Suceava
iulie 20, 2024
National

A fost propus Pactul pentru Marea Neagră: Actualizarea Flotei românești cu sprijinul SUA și al Europei și importanța portului Constanța în contracararea Rusiei


Într-un context de conflict generat de Rusia împotriva Ucrainei, George Scutaru, directorul think tank-ului New Strategy Center și fost consilier prezidențial pe probleme de securitate, a colaborat la un articol în National Interest împreună cu Kaush Arha, președintele Forumului Indo-Pacific Free & Open și membru senior nerezident al Atlantic Council și Krach Institute for Tech Diplomacy din Purdue, Yordan Bozhilov, fost adjunct al ministrului Apărării din Bulgaria și Mamuka Tsereteli , Președinte al Consiliului de Afaceri America-Georgia, Senior Fellow pentru Eurasia și Asia Centrală la Institutul American de Politică Externă.

Potrivit articolului publicat în National Interest, în fața agresiunii ruse, statele riverane ale Mării Negre trebuie să colaboreze cu sprijin din partea SUA și Europei pentru a atinge acest obiectiv vital. Un Acord pentru Marea Neagră, cu participarea Europei și a SUA, acord care ar putea proteja interesele economice și de securitate ale statelor riverane și ale aliaților împotriva expansiunii imperialiste a Rusiei.

Autorii subliniază că „o Marea Neagră liberă și deschisă reprezintă o garanție a păcii și prosperității pentru Europa de Sud-Est, Caucaz și Asia Centrală” iar „inaccesibilitatea Mării Negre generează consecințe semnificative dincolo de regiune, așa cum s-a văzut în criza globală a alimentelor și a îngrășămintelor, precum și creșterea prețurilor din 2022, în special în Africa și Sudul Global”.

Marea Neagră, pe lângă rolul său esențial în agricultura la nivel mondial, funcționează ca principală rută pentru rețelele de petrol și gaze din Europa și Asia, precum și pentru cablurile de fibră optică destinate comunicațiilor de date, liniile de energie electrică regenerabilă și o potențială ieșire pentru resursele din Asia Centrală. Marea Neagră asigură unica accesibilitate maritimă pentru Bulgaria și România, state membre NATO și UE, precum și pentru Georgia și Ucraina, conform informațiilor din articolul publicat în National Interest.

În ceea ce privește interesele economice și de securitate transatlantice și regionale, SUA și Europa trebuie să colaboreze strâns cu statele riverane pentru a garanta accesul la Marea Neagră.

„Marea Neagră, de la vremea Greciei clasice, a reprezentat un hub strategic pentru comerțul transcontinental și schimburile culturale. Prin urmare, controlul acesteia a fost disputat de-a lungul secolelor de greci, perși, romani, huni, bizantini, otomani, ruși și alții.În mod deosebit, otomanii și rușii au purtat numeroase conflicte pe parcursul a patru secole pentru hegemonie asupra Mării Negre și Crimeei.

Perioada post-sovietică a deschis calea integrării națiunilor Mării Negre în lumea liberă și a facil…

Este necesar un Pact pentru Marea Neagră

 

2. -imagine fara descriere- (black_sea_11721200.jpg)

Marea Neagră

În acest sens, Rusia trebuie descurajată. Prin ce modalitate? Printr-o politică de descurajare eficientă și coordonată. „Este imperativ un pact colectiv pentru a proteja Marea Neagră și pentru a facilita comerțul și conectivitatea între Asia și Europa, precum și între Marea Neagră și Marea Mediterană”.

Autorii amintesc că în ianuarie 2024, România, Bulgaria și Turcia au convenit să desfășoare operațiuni de detecție și îndepărtare a minelor și să își exploateze rezervele de gaze naturale din Marea Neagră.

România, unde Dunărea, al doilea fluviu ca lungime al Europei, se varsă în Marea Neagră, este un pol de stabilitate europeană și NATO în regiune. Până în 2027, este prognozat să devină cel mai important producător de gaze naturale din Europa. Turcia se întinde pe strâmtorile Bosfor și Dardanele, care conectează Marea Neagră cu Marea Mediterană. Convenția de la Montreux din 1936 oferă Turciei un control aparte asupra dimensiunii și tipurilor de nave care tranzitează strâmtorile.

Bulgaria, aflată între România și Turcia, depinde de Marea Neagră pentru dezvoltarea sa economică, în special în sectoarele energiei, mineritului, transportului și turismului. Ulterior, Sofia a acordat un interes crescut securității Mării Negre, inclusiv prin investiții în infrastructura militară și prin atingerea obiectivului de 2% al NATO. Moldova, fără ieșire la mare și…

.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google NewsCitește mai mult – Sursa Google News

Related posts

BREAKING Dosarul Ayahuasca primește undă verde pentru judecată după o trenare inexplicabilă de peste 3 ani

admin

Modelul preferat al lui Mircea Badea. Nu a întâlnit niciodată o persoană similară

admin

Alerte de urgență publică vor fi trimise pe telefoanele mobile din Marea Britanie pentru testare

admin

Leave a Comment