25.3 C
Suceava
iulie 20, 2024
National

România este susținătorul principal al Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană


România este aliațul principal și primul reprezentant al Republicii Moldova în ceea ce privește integrarea europeană, conform declarațiilor viceprim-ministrului și Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, făcute la sfârșitul unei întâlniri cu șefa diplomației române, Luminița Odobescu, conform Agerpres.

Acesta a subliniat că România oferă un sprijin extins Republicii Moldova în diverse domenii, de la inițiative de solidaritate socială până la susținerea consistentă în securitatea energetică a Republicii Moldova. Proiectele de infrastructură, precum construcția de poduri sau furnizarea de apă, sunt dovezi clare ale angajamentului României față de Republica Moldova.

„Relația noastră reflectă o apropiere reală și un sprijin semnificativ pe care îl primim din partea României. De asemenea, România este un partener valoros și primul susținător al Republicii Moldova în privința integrării europene. În cadrul Bruxelles-ului și al capitalelor statelor membre UE, România este mereu în prima linie pentru promovarea intereselor Republicii Moldova, ceea ce ne onorează și ne motivează în eforturile de creștere și dezvoltare în contextul negocierilor. De asemenea, trebuie menționat și numărul semnificativ de specialiști români dispuși să contribuie la consolidarea instituțiilor din Republica Moldova, unii dintre aceștia fiind deja activi acolo”, a adăugat Popșoi.

Cel mai important partener economic

Mai departe, el a menționat colaborarea strânsă în domeniul economic, România fiind cel mai important partener comercial al Republicii Moldova și unul dintre principalii investitori.

„Ne propunem să consolidăm această colaborare în viitor, având în vedere Parteneriatul Strategic dintre țările noastre. Doreștim să intensificăm relațiile economice și, prin intermediul Comisiei Interministeriale, să susținem mai departe proiectele de cooperare. Unul dintre cele mai importante aspecte ale colaborării noastre este legat de securitatea energetică, care reprezintă temelia securității unui stat, în special a unui stat vulnerabil ca Republica Moldova”, a subliniat oficialul moldovean.

Potrivit acestuia, „sprijinul României în cadrul interconectării energetice, prin construcția liniilor de înaltă tensiune pentru conectarea Republicii Moldova la piața energetică românească și europeană, a contribuit decisiv la reducerea dependenței seculare a Republicii Moldova față de Federația Rusă”.

Reducerea influenței ruse

„Republica Moldova nu mai este legată de importurile de gaz natural din Federația Rusă, datorită gazoductului Iași – Ungheni. Finalizarea interconectării cu liniile de înaltă tensiune va consolida nu doar independența energetică a Republicii Moldova, ci va oferi și posibilitatea de sprijinire a Ucrainei în nevoile sale de export sau import de resurse energetice, evidențiind cât de utilă este această colaborare comună cu România”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Progresele notabile au fost menționate și în cooperarea transfrontalieră, în proiectele de infrastructură, precum și în domeniile turismului și cultural.

Asistență pentru Ucraina

„Recunoaștem sprijinul consistent al României pentru Ucraina, ca și sprijinul oferit de întreaga comunitate internațională pentru această țară vecină și prietenă. Orice formă de ajutor acordat Ucrainei înseamnă totodată un sprijin pentru Republica Moldova, iar reciprocitatea este evidențiată în sprijinul acordat refugiaților ucraineni – Republica Moldova găzduind cel mai mare număr de refugiați raportat la populația sa, acordându-le sprijin prin exportul de cereale și menținând linii de solidaritate. Doar printr-o solidaritate internațională puternică putem asigura respectarea dreptului internațional și respingerea agresiunii Rusiei”, a menționat Mihai Popșoi.

El a subliniat în continuare importanța sprijinului continuu acordat Republicii Moldova, inclusiv în cadrul Platformei de susținere.

„Vreau să mulțumesc Guvernului României și doamnei ministru Odobescu pentru sprijinul acordat prin Platforma de susținere pentru Republica Moldova, sprijin care a fost esențial pentru depășirea unor crize majore cu care Federația Rusă a încercat să ne confrunte. Datorită sprijinului generos primit, am reușit să trecem peste aceste momente dificile și acum putem continua să ne îndreptăm către aspirațiile noastre legitime de a fi parte a familiei europene mari”, a concluzionat Mihai Popșoi, aflat într-o vizită oficială în România.
Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

muzicianul Florin Decuseară a murit la doar 46 de ani. Cauza decesului

admin

Văd că nu mai vând Ardealul, dintr-odată sunt cel care scoate UDMR de la guvernare. Avem și noi dreptul la o negociere

admin

Zile de coșmar într-o instituție publică din Iași. O femeie a fost atacată cu cuțitul de către partenerul ei. A plănuit să își încheie căsătoria

admin

Leave a Comment