29.3 C
Suceava
iulie 18, 2024
National

‘România poate răspunde la orice cerere, cu condiția să ofere o compensație’


Liderul Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a afirmat, referitor la posibilitatea de a oferi Ucrainei un sistem Patriot, că din resursele de care dispune România poate face față oricărei solicitări dacă se acordă ceva în schimb. „Atunci când renunți la o parte din sistem și nu este o modificare minoră, ci reprezintă 25%, este imperativ să o compensezi cu altceva”, a subliniat el.

Nicolae Ciucă a fost întrebat, joi, la Euronews România, ce se întâmplă dacă România donează sistemul Patriot Ucrainei.

„Eu consider că răspunsul pe care l-a dat domnul președinte la această întrebare este unul foarte clar, în sensul că România, din capacitățile sale, poate face față oricărei solicitări dacă se oferă o contrapartidă. (…) România a achiziționat patru sisteme Patriot, dintre care unul este complet operațional. Celelalte trei sunt în țară, dar se află în diverse etape de operationalizare și, până când întregul proces tehnic nu este finalizat, sistemul nu poate fi considerat operațional”, a explicat Ciucă.

„Aceasta este o tehnologie americană. Trebuie să avem discuții cu SUA pentru găsirea unei soluții în acest sens”

Conform acestuia, nu este vorba despre o donație a sistemului.

„Toate calculele care se referă la capacitățile de apărare ale țării sunt bazate pe scenarii, pe ipoteze, se iau în considerare elementele de complementaritate cu alte capacități de luptă, motiv pentru care atunci când s-a decis achiziționarea a patru sisteme, înseamnă că s-a asigurat o linie coerentă de capacitate. Dacă renunți la o parte din sistem și nu este o modificare minoră, ci reprezintă 25%, este imperativ să o compensezi cu altceva. Prin urmare, nu am văzut în declarația domnului președinte o opoziție față de această decizie sau solicitare. (…) Nu putem vorbi de donație. Acesta este un subiect care respectă anumite rigorii tehnice în tot acest proces. Și el a menționat că trebuie să identificăm care sunt opțiunile pentru acoperirea acestei breșe și vom anunța hotărârea”, a explicat Nicolae Ciucă.

Liderul PNL a fost întrebat cine ar trebui să răspundă la întrebarea despre ce ar putea înlocui acest gol.

„Aceasta este o tehnologie americană. Trebuie să purtăm discuții cu Statele Unite pentru a găsi o soluție în acest sens, deoarece nu este vorba doar de a aduce ceva de proveniență necunoscută, ci despre un sistem care să aibă un nivel înalt de interoperabilitate, care să fie compatibil. Există și alte sisteme care, din perspectiva sistemului de conducere și integrare, sunt compatibile”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat miercuri la Zărnești, cum vede posibilitatea ca România să cedeze o baterie Patriot, că nu va permite „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă sau antiaeriană”. Șeful statului a subliniat că „dacă se face o concesie, România trebuie să primească în schimb ceva”, „în caz contrar, nu se va întâmpla nimic”. Acesta a menționat că, momentan, nu are stabilit un termen pentru convocarea CSAT pentru a lua o decizie referitoare la acest subiect, „deoarece aceste discuții sunt purtate de către cei din Ministerul Apărării și durează o anumită perioadă de timp”.

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

ACTUALIZARE TEXT. România – Elveția, 1-0. Partidă importantă pentru a determina liderul grupei preliminariilor pentru EURO 2024

admin

Inspecții la scară largă în întreaga țară

admin

Comisia Europeană se revoltă împotriva antreprenorilor înrolați în contracte de stat!

admin

Leave a Comment