11.5 C
Suceava
octombrie 7, 2024
National

Examen pentru inteligență adresat societății

Examen pentru inteligență adresat societății


Adrian Năstase, fost lider PSD și fost premier al României, dezvăluie strategiile din spatele votului într-un singur tur de scrutin la alegerile locale. Năstase afirmă că primarii în funcție pot fi îndepărtați prin două tactici: fie printr-un acord între candidați care să se retragă, fie aplicând regula votului strategic de către alegători.

Iată argumentațiile prezentate de Adrian Năstase pe blogul personal:

„Alegerile locale din acest an se desfășoară printr-un singur tur de scrutin. Există o diferență majoră față de alegerile anterioare în care primarii erau aleși în două tururi de scrutin. în acea situație, la primul tur puteai vota pentru candidatul care te interesa cel mai mult. În al doilea tur puteai alege dintre cei doi candidați rămași în competiție.

În cazul alegerilor cu un singur tur, lucrurile sunt complet diferite. Practic, câștigă candidatul care obține cel mai mare număr de voturi, uneori chiar între 20-25 % din totalul alegătorilor.

Cele mai multe lupte politice din acest an se vor desfășura în contextul în care votul, în principal, va fi direcționat nu ideologic, ci către schimbarea unor primari aflat în funcție. Astfel, în special în orașele mari, votul va reflecta nemulțumirea față de performanțele celor care au ocupat funcția de primar.

În cazul votului printr-un singur tur de scrutin, în aceste circumstanțe, voturile vor fi împărțite între „voturi pro-primar în funcție” și „voturi anti-primar”. Atunci când există mai mulți candidați, în afară de primarul în funcție (care candidează pentru un nou mandat), „voturile anti-primar” se dispersează și, chiar dacă dezaprobarea față de primar poate fi foarte mare (uneori, între 70-80%), distribuirea voturilor între candidații care doresc să-l înlocuiască pe primarul actual va face ca acesta, paradoxal, să rămână în funcție.

Din acest motiv, în situația în care candidații „anti-primar” nu cooperează pentru ca unul sau mai mulți dintre ei să se retragă pentru a concentra voturile „anti” și a înlătura primarul aflat în funcție, această sarcină revine alegătorilor, prin intermediul ceea ce se numește regula votului strategic. Aplicarea acestei reguli necesită acțiune inteligentă din partea alegătorilor, în sensul în care aceștia, informându-se, în special urmărind sondajele de opinie, identifică principalul contracandidat al primarului în funcție și votează pentru respectivul contracandidat, indiferent de orientarea lor subiectivă. Practic, se votează ca într-un al doilea tur de scrutin între cei doi candidați principali, unul fiind primarul în funcție, iar celălalt cel mai bine plasat ca adversar. În absența acestui demers, votul se diluează și își pierde sensul.

În concluzie, alegerile pentru funcția de primar cu un singur tur de scrutin reprezintă un examen pentru inteligența societății. Rezultatele acestui test vor fi evidente pe 9 iunie”.





Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Franța sprijină România în vederea aderării complete la Spațiul Schengen

admin

Meteorologii mai au o veste proastă

admin

‘Nu am primit banii. Aceștia au fost utilizați de membrii partidului. De ce sunt forțată să plătesc eu?’

admin

Leave a Comment