20 C
Suceava
iulie 20, 2024
National

Se testează abilitățile UE! Nu mai este vorba despre aptitudinile României


Ministrul de Interne, Călătin Predoiu, susține, vineri, că integrarea completă a României în Schengen ”reprezintă un examen pentru coeziunea, consistența, solidaritatea europeană, fără a mai evalua aptitudinile României de a respecta criteriile”, deoarece acestea au fost pe deplin îndeplinite și au condus la o reducere a migrației ilegale cu 75%.

Reprezentanții Ministerului de Interne anunță, vineri, printr-un comunicat de presă, că Cătălin Predoiu a participat la o masă rotundă alături de șefii de misiuni ai Uniunii Europene la București.

”Discuțiile s-au concentrat asupra performanțelor României în ceea ce privește protecția frontierelor și evoluția negocierilor europene referitoare la aderarea la zona Schengen. Ambasadorul Regatului Belgiei la București a prezentat principalele realizări ale Președinției belgiene, punând accent pe adoptarea unor piese importante de legislație (de exemplu, Pactul privind migrația și azilul) și subliniind necesitatea implementării acestora de către toate statele membre”, a transmis MAI.

Predoiu a prezentat toate datele relevante

Sursa menționată a precizat că, în ceea ce privește protecția frontierelor, ministrul Predoiu a expus măsurile concrete luate de Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră pentru a asigura securitatea la frontieră, a combate migrația ilegală, traficul de persoane și droguri, precum și criminalitatea transfrontalieră.

”Ministrul Predoiu a demonstrat prin cifre și statistici modul profesionist în care Poliția de Frontieră și Poliția Română abordează provocările din teren, indicând că, ca urmare a măsurilor luate, migrația ilegală a înregistrat o scădere cu 75% în România. Acest lucru confirmă eficiența sistemului implementat la nivelul ministerului, prin investiții în echipamente, intensificarea formării profesionale a polițiștilor, măsuri pentru sporirea integrității în desfășurarea controalelor și în îndeplinirea în general a funcțiilor publice, inclusiv prin intermediul Direcției Generale Anticorupție a MAI și a DGPI, precum și a cooperării dintre structurile MAI și armele sale, îmbunătățirea cooperării cu statele vecine, implementarea de proiecte pilot, acestea dând roade și intenționăm să continuăm pe aceeași linie”, se menționează în documentul transmis de MAI.

Conform sursei citate, la nivel diplomatic s-au desfășurat acțiuni intense de colaborare regională, întâlniri de lucru cu miniștrii bulgar, ungar și (în mod repetat) cu ministrul austriac, videoconferințe periodice la nivel ministerial și un contact constant cu Comisia Europeană și președinția actuală și cea viitoare, participarea la reuniuni ministeriale de înalt nivel.

”Colaborarea cu toți vecinii noștri, inclusiv Republica Moldova și Ucraina, și cu Austria, în combaterea migrației ilegale, se bazează pe standarde exemplare”, a subliniat ministrul Predoiu.

În ceea ce privește aderarea la Schengen, ministrul român a evidențiat că ”reprezintă un examen pentru coeziunea, consistența, solidaritatea europeană, fără a fi un test al capacităților României de a îndeplini criteriile Schengen și de a-și proteja frontierele, aptitudini dovedite de mai multe ori în trecut prin evaluările de teren și performanța demonstrată, ci este o evaluare a capacității europene de a-și atinge obiectivele și programele propuse”.

Ministrul Predoiu a exprimat convingerea că, așa cum s-a întâmplat și în 2023, în acest an vom găsi soluția pentru finalizarea acestui proces la o dată și într-o manieră conformă cu pozițiile exprimate cu privire la acest dosar.

Pe durata întâlnirii, s-au discutat și alte aspecte precum cooperarea cu Republica Moldova și Ucraina, pregătirea pentru implementarea Pactului privind migrația și azilul, provocările în ceea ce privește combaterea dezinformării, în special în contextul viitoarelor alegeri, necesitatea consolidării colaborării între statele membre pentru a combate rețelele de criminalitate organizată, în special în domeniile traficului de droguri și ființe umane.

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Wizz Air lansează primele sale zboruri dinspre România spre Turcia – 19.01.2023

admin

Accident teribil pe o șosea din Timiș: Sunt trei morți

admin

Își trimite înapoi ambasadorul la Viena

admin

Leave a Comment