20 C
Suceava
iulie 20, 2024
National

Impactul se va remarca în toate lanțurile de magazine din România


Executivul elaborează o inițiativă deosebit de semnificativă asupra costurilor și a puterii de cumpărare. La nivel guvernamental se discută despre o măsură în care toate produsele alimentare din import neprocesate, comercializate ca materie primă, vor fi supuse unui adaos comercial limitat de 5%, în timp ce pentru toate producțiile alimentare autohtone, adaosul comercial va fi maxim de 20%, conform unui proiect de ordonanță ce va fi supus dezbaterii publice în aproximativ două săptămâni.

Acestă măsură va avea consecințe imediate în toate lanțurile de magazine din România și se va produce o scădere semnificativă a prețurilor.

În ultima perioadă, Executivul a luat decizii de acest fel. Limitarea prețurilor la produsele de bază și la energie a dus la scăderea inflației, eliminarea speculei și protejarea veniturilor familiilor din România.

Prin noul act normativ, Executivul va garanta, așa cum s-a întâmplat și în cazul plafonării adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimentare de bază, că cetățenii cu venituri reduse și medii vor beneficia de acces la produse alimentare autohtone de calitate, la prețuri corecte.

Plafonarea va reduce diferențele de tratament ale produselor autohtone în ceea ce privește adaosul comercial

În prezent, Executivul condus de Marcel Ciolacu dorește să extindă măsurile de protecție pentru toți producătorii locali și pentru toate produsele autohtone, care sunt adesea dezavantajate de discrepanțele de adaos comercial practicate de unii comercianți cu amănuntul din România.

Recent, au existat două controverse în spațiul public legate de retragerea din lanțurile de magazine a produselor autohtone. Prima situație se referă la un sortiment de înghețată fabricat în Teleorman, care a fost scos de pe rafturile a 7 din cele 10 mari lanțuri de magazine din țară. Cea de-a doua problematică privește magiunul de la Topoloveni, care a fost retras dintr-un lanț mare de magazine după ce a fost inclus pe lista celor 21 de alimente cu adaos comercial plafonat la 20%. În cazul magiunului, adaosul comercial era de aproximativ 100%, în contrast cu adaosul maxim de 25% pentru produsele similare, dar importate.

Modelul plafonării face parte deja din legislația în vigoare

Noul act normativ va fi construit pe modelul utilizat și pentru OUG 89 din octombrie 2023, adoptată de Executivul condus de Marcel Ciolacu pentru a contracara creșterea excesivă a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. În prezent, ministrul Agriculturii afirmă că pentru toate importurile de materie primă neprocesată, din domeniul alimentar, se va institui un adaos comercial de maximum 5%.

“Toate categoriile de produse care sunt aduse (în țară – n.red.) și nu sunt supuse procesării sau tăierii materiei prime și sunt comercializate ca atare în calitate de materie primă vor avea un adaos comercial de 5%,” declară ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Practic, dacă un comerciant dorește să importe cantități mari de ulei din Ucraina și doar să le îmbutelieze în sticle de 1 litru în România, nu i se va permite să aplice un adaos comercial mai mare de 5%

Prin această măsură, Executivul își propune să stopeze practicile comerciale incorecte, astfel încât produsele autohtone să aibă un adaos comercial foarte ridicat, pe când produsele importate să beneficieze de un adaos comercial mult mai mic.

Află mai multe – Sursa Google News

Related posts

12 state, inclusiv România, solicită crearea în cadrul UE a unei coaliții pentru reactoare modulare mici

admin

Un Preot a fost Angajat la Spitalul „Obregia” Fără Concurs, Potrivit Biroului de Presă al BOR, la Cerere Personală – Informații Exclusiviste

admin

LUNA SCULPTORILOR ROMÂNI

admin

Leave a Comment