29.3 C
Suceava
iulie 18, 2024
Alegerea Editorilor

Lucrare practică despre Art-Terapie destinată copiilor din Gorbănești, organizată de Asociația Conexiuni pentru Comunitate Botoșani

În data de 26 mai 2024, la clădirea Primăriei din comuna Gorbănești, s-a desfășurat timp de 2 ore un atelier plin de bucurie, specific finalului de primăvară, cu tematică de art-terapie, dedicat copiilor cu nevoi speciale din localitate, împreună cu familiile acestora.

Înspirându-se din diversitatea florilor și explozia de culori a lunii mai, reprezentanții Asociației Conexiuni pentru Comunitate Botoșani au pregătit un arsenal de povești, tablouri pe pânză goală, vopsele, pensule, creioane colorate, hârtie cu textură specială, materiale de decorațiuni, substanțe pentru realizarea de slime etc., alături de alte activități și jocuri senzoriale potrivite pentru copiii cu nevoi speciale.

17 copii (atât cu nevoi speciale, cât și frații și surorile acestora) împreună cu părinții lor, dar și reprezentanți ai primăriei, s-au adunat în sala principală de activități a primăriei, unde au participat la desenat, pictat, decupat, lipit…flori, au confecționat buchete vesele folosindu-se de bete de înghețată, s-au distrat cu slime și mai ales, au creat tablouri frumos împodobite cu flori (care pot fi admirate în fotografii).

Mai menționăm că atelierele de art-terapie organizate de Asociația Conexiuni pentru Comunitate se desfășoară, începând din anul 2021, în satele rurale din județul Botoșani, în cadrul proiectului „Conectare prin culoare”.

Subiectele discutate în cadrul Școlii părinților includ: identificarea și gestionarea emoțiilor, inteligența emoțională, necesitățile psihologice ale copiilor cu nevoi speciale, dar și ale părinților, precum și povești terapeutice.

De ce:

– pentru consolidarea relațiilor de prietenie și sprijin reciproc între membrii comunității și cei ai asociației

– promovarea toleranței și respectului față de persoanele cu nevoi speciale

– încurajarea unor atitudini pozitive între copii/tineri

– stimularea activităților de grup și de socializare, activități recreative și de dezvoltare personală

– cultivarea sentimentului de apartenență la comunitate, vizibilitatea și promovarea persoanelor cu nevoi speciale

– dezvoltarea colaborării și a parteneriatelor public – private.

Acest atelier face parte din Proiectul „Conectare prin culoare” implementat în comunele din județul Botoșani, cu sprijinul Fundației Pentru Comunitate Cluj și MOL România, prin Programul Mol pentru sănătatea copiilor, 2023 – 2024 și presupune organizarea de ateliere creative/de art-terapie, exprimare emoțională și de informare/educație, oferite de o echipă multidisciplinară mobilă, formată dintr-un asistent social, un psiholog și un ergoterapeut, destinată copiilor și tinerilor cu nevoi speciale din mediul rural, precum și familiilor acestora.

 

Pagina de facebook a Asociației: https://www.facebook.com/conexiunipentrucomunitate

Related posts

Anul precedent au fost creștinați 25.000 de copii în întreaga comunitate a diasporei. Preotul Gabriel Cazacu: Tot în 2022 ne-am confruntat, în România, cu un fenomen trist

admin

TAS demarează marţi audierea cazului Valieva….

admin

„Nu se acceptă daruri! Vă rugăm să nu…”

admin

Leave a Comment