29.3 C
Suceava
iulie 18, 2024
National

Cum au reușit insectele de bucătărie să se mute în locuințele din toată lumea


În ce fel au migrat gândacii de bucătărie în diverse colțuri ale planetei? Aceste creaturi chinuitoare cu șase picioare, care adesea invadează casele noastre, au o poveste fascinantă în ceea ce privește supraviețuirea și adaptabilitatea. Insectele de bucătărie s-au răspândit la nivel global datorită capacității lor impresionante de a se adapta la diferite medii și condiții.

Originare din inițial din Asia de sud-est, un recent studiu genetic dezvăluie cum aceste insecte și-au deschis drum pe toată suprafața globului, pătrunzând și în bucătăriile de pe tot mapamondul. Cercetătorii au analizat peste 280 de probe de insecte din 17 țări de pe șase continente.

Au constatat că gândacul german, întâlnit în mod obișnuit la nivel global, are o origine în Asia de Sud-Est cu aproximativ 2.100 de ani în urmă, evoluând din gândacul asiatic. Mai apoi, aceste insecte au călătorit în Orientul Mijlociu cu aproximativ 1.200 de ani în urmă, probabil făcând autostopul în proviziile de hrană ale soldaților.

content-image

Poate au ajuns în Europa cu aproximativ 270 de ani în urmă

Mai mult, este plauzibil să fi pătruns în Europa cu aproximativ 270 de ani în urmă, prin intermediul rutelor comerciale. Odată ce s-au așezat în noile medii, tehnologii precum motoarele cu aburi și instalațiile sanitare interioare ar fi putut facilita extinderea lor în interior, unde se înmulțesc cu succes și în prezent, conform informațiilor de pe incredibilia.ro.

Cercetătorii speră că înțelegerea modului în care aceste insecte s-au adaptat în trecut ar putea contribui la perfecționarea măsurilor de combatere a dăunătorilor, mai ales că insectele moderne devin din ce în ce mai rezistente la pesticide.

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Avem o inimă mare! România a ajuns să exporte organe în Europa. Sunt mai mulți donatori decât pacienți care au nevoie de transplant

admin

Acată zeiță a justiției, o impostoare

admin

Situația spitalelor din România după atacul cibernetic: Ministrul Rafila aduce ‘o veste pozitivă’ legată de Bitdefender

admin

Leave a Comment