20.2 C
Suceava
iunie 15, 2025
National

Primul sector administrativ din țara ce va gazdui două unități medicale de stat construite de la zero


În această săptămână, în cadrul Consiliului Local Pitești a fost validat studiul de oportunitate pentru viitorul spital de stat care se va ridica în localitate. Acest spital este proiectat să fie printre cele mai avansate din România.

Proiectul va fi materializat printr-o colaborare între Primăria Pitești, Spitalul Județean și Consiliul Județean Argeș, și cel mai probabil va fi susținut financiar prin PNRR. După aprobarea finanțării, vor urma etapele proiectării și realizării efective. Potrivit informațiilor din studiul de oportunitate, faza de implementare ar dura 36 de luni. Dacă totul se va desfășura conform planului, se anticipază că viitorul spital s-ar putea finaliza până la terminarea anului 2028, conform informațiilor de pe Adevărul.ro.

Astfel, Argeșul va deveni primul sector administrativ din România cu două unități medicale de stat construite de la zero după Revoluție. Unitatea medicală inițială este cea din orașul Mioveni, inaugurată în toamna anului 2019.

Viitorul spital de stat din Pitești va dispune de o capacitate de 240 de paturi și va cuprinde diverse compartimente și un ambulatoriu integrat. Printre acestea se regăsesc psihiatria, boli infecțioase pentru adulți și copii, oftalmologia, recuperarea cu paturi de neurologie și ortopedie, dializa, reumatologia, endocrinologia, analize medicale, laborator pentru anatomie patologică, imagistică și radiologia, precum și farmacia și camera de primiri urgențe.

Conform informațiilor din studiul de oportunitate, viitorul spital al Piteștiului va fi alcătuit din două clădiri distincte. Prima clădire va adăposti secția de Boli Infecțioase și va fi plasată pe subsol, parter și etaj, având o suprafață construită de aproape 1.700 de metri pătrați.

A doua clădire va fi destinată celorlalte compartimente și va fi alcătuită din trei etaje, cu o suprafață construită de 4.680 de metri pătrați.

„Este un proiect foarte semnificativ pentru sistemul medical al Piteștiului și al Argeșului. Am realizat pentru acest proiect un parteneriat alături de Consiliul Județean Argeș și Spitalul Județean Argeș. O parte dintre compartimentele Spitalului Județean Argeș vor fi mutate în viitorul spital. Secția de Boli Infecțioase va fi relocața din clădirile vechi în care funcționează de mulți ani în Spitalul Pitești. Va fi, de asemenea, mutată și secția de Psihiatrie. Viitorul spital va fi unul ultramodern, cu dotări de ultimă generație”, a specificat pentru ”Adevărul” Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești.

Valoarea estimată a proiectului se ridică la aproape 568 de milioane de lei, echivalentul a peste 100 de milioane de euro.

Spitalul Mioveni, prima unitate medicală de stat construită de la zero după decembrie 1989, se află la o distanță de 15 kilometri față de Pitești și la aproximativ 120 de kilometri de București.

Edificarea spitalului din Mioveni a durat trei ani și jumătate, iar costurile s-au ridicat la peste 60 de milioane de euro. Finanțarea a fost asigurată prin programul PNDL și din bugetul autorităților locale din Mioveni.

Spitalul Mioveni este recunoscut drept unul dintre cele mai moderne din România. Fiecare compartiment al spitalului dispune de propriul sistem de ventilație, asigurând un aport de aer proaspăt și filtrând aerul la o puritate de 99,99% datorită sistemului avansat HEPA.

content-image

Un sfert din necesarul de energie al spitalului este produs eco, prin intermediul panourilor montate pe acoperișul ultimului etaj. Acestă clădire poate funcționa independent timp de 48 de ore în caz de calamitate, având propriile surse de energie electrică și apă.

Blocul operator este dotat cu patru săli de operație funcționale în același timp, asigurând capacitatea necesară pentru intervenții medicale de urgență.

Spitalul Mioveni a fost conceput să reziste la cutremure de până la 9,4 grade pe scara Richter, având în vedere standardele ridicate de siguranță seismică. De asemenea, spitalul dispune de un adăpost antiatomic cu o suprafață de 225 de metri pătrați, capabil să găzduiască până la o sută de persoane în situații de urgență.





Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Lidl a frânat expansiunea în România. Vinde terenuri excedentare

admin

„Survivor România“. Maria Lungu, cea mai detestată concurentă, a fost eliminată. Cât de mult s-a bucurat echipa ei VIDEO FOTO

admin

Peste 100.000 de indivizi au pătruns în teritoriul României în ultimele 24 de ore

admin

Leave a Comment