12.9 C
Suceava
iunie 16, 2024
National

ANALIZĂ Topul celor mai mari brokeri imobiliari din România


Afacerile cumulate ale celor mai mari cinci companii de consultanță imobiliară de pe piața românească au scăzut cu 8,7% anul trecut, comparativ cu un an mai devreme, până la 53,3 milioane euro, în contextul în care doar un jucător din top a raportat rulaj în scădere. Brokerul cu cea mai mare marjă a profitului are afaceri de peste 23 ori mai mici decât liderul pieței, potrivit calculelor Profit.ro. Clasamentul a rămas neschimbat față de cel din 2022.

Brokerii CBRE au rămas și în 2023 în fruntea clasamentului consultanților imobiliari cu cele mai mari afaceri, pe fondul unei creșteri de 6% a cifrei de afaceri, care i-a adus venituri de 17,6 milioane euro. CBRE fusese liderul pieței până în 2019, după care a fost depășit de JLL, iar în 2022 a revenit în vârful ierarhiei.

Trebuie menționat că brokerii CBRE activează în România prin două divizii de business, CBRE Real Estate Consultancy și CBRE Global Workplace Solutions (GWS).

În realizarea clasamentului, pentru o mai bună acuratețe, nu s-au luat în calcul veniturile de circa 18,3 milioane de euro realizate de CBRE GWS, deoarece afacerile derulate prin această divizie provin, cu precădere, din servicii de facility management (curățenie, reparații, catering, administrare mobilier, servicii poștale), pe care competitorii CBRE nu le practică la acest nivel.

După ce a dominat piața de brokeraj imobiliar timp de 3 ani, JLL a trecut pe locul secund în 2022 și anul trecut s-a menținut cu greu pe aceeași poziție. Trebuie precizat că, în 2023, operațiunile sale au fost preluate de fondul de investiții IO Partners, deținut de omul de afaceri american Michael Stanton, iar numele companiei s-a schimbat. Totuși, noua entitate a rămas partenerul preferat al JLL. Astfel, în 2023, brokerii au funcționat circa 6-7 luni pe vechea firmă, iar după preluare au trecut pe IO Partners, cumulând o cifră de afaceri de peste 12 milioane de euro, în scădere cu circa 18% față de rezultatele JLL din 2022, potrivit datelor transmise de broker la solicitarea Profit.ro.

EXCLUSIV One United Properties discută cu familia Borcea achiziția unui nou teren valoros pe malul lacului Tei, pentru blocuri cu 14 etaje CITEȘTE ȘI EXCLUSIV One United Properties discută cu familia Borcea achiziția unui nou teren valoros pe malul lacului Tei, pentru blocuri cu 14 etaje

Evenimente

12 iunie – Profit News TV – Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie – Eveniment Profit.ro – Piața de Capital.forum – Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie – Eveniment Profit.ro – Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie – Medika TV – Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed

Cushman & Wakefield Echinox și-a păstrat locul trei în clasament, însă a fost foarte aproape de a-și întrece competitorii de la IO Partners. Astfel, după o creștere de 15%, afacerile companiei de consultanță au ajuns la 12 milioane de euro în 2023. Cushman & Wakefield Echinox a raportat, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare profit din clasament, respectiv 2 milioane de euro, echivalentul unei rate de profit de 17%, cea mai mare din top 5. Liderul pieței a înregistrat o rată a profitului de 8%. Departamentul de birouri a fost cel mai performant din cadrul Cushman & Wakefield Echinox, din punct de vedere al veniturilor generate.

Colliers International a rămas tot pe locul 4 patru în clasament, chiar dacă a reușit să obțină cea mai mare creștere a cifrei de faceri pe parcursul anului 2023. Cifra de afaceri cumulată a brokerului a ajuns la 10,8 milioane euro, în creștere cu 32% față de rezultatele din 2022. Colliers a avut o rată a profitului de 12%.

EXCLUSIV Familia Videanu pregătește construcția unei fabrici. Problemele acute din construcții și imobiliare, la Conferința Profit.ro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Videanu pregătește construcția unei fabrici. Problemele acute din construcții și imobiliare, la Conferința Profit.ro

Compania de consultanță SVN, specializată pe segmentul rezidențial al pieței imobiliare, a rămas și ea pe aceeași poziție în clasament, ocupână locul 5, după ce a înregistrat o creștere a afacerilor de 7,3%. Firmele aflate sub umbrela SVN au cumulat afaceri de 8,8 milioane euro în 2023 și au obținut o rată a profitului de 7%.

Interesant este că cea mai mare marjă de profit din domeniu, în 2023, a fost atinsă tot de compania boutique a Andreei Păun, denumită Griffes, care a realizat o rată a profitului de circa 64%, după afaceri în scădere la circa 741.000 euro.

 Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

România, scădere mai mare a consumului decât ţări dependente în totalitate de importurile de gaze

admin

Patronul companiei care a emis instrucțiuni pentru săparea în apropierea bazei internatului prăbușit din Odorheiu Secuiesc a fost reținut pentru o durată de 24 de ore

admin

Cumpărături online de 6,3 miliarde de euro, în creștere ușoară față de 2021

admin

Leave a Comment