16.2 C
Suceava
iunie 13, 2024
Alegerea Editorilor

Explozie la un magazin din Botoșani: 13 răniți, patru grav. A fost activat planul roșu de intervenție.

Explozie Majora la un Centru Comercial din Botoșani: 13 Victime și Intervenții de Urgență

În dimineața zilei de 7 iunie, o explozie devastatoare a zguduit un centru comercial din municipiul Botoșani, cauzând rănirea a 13 persoane. Ministerul Sănătății a confirmat că patru dintre victime sunt în stare gravă, dintre care două sunt intubate. Toate victimele prezintă arsuri de grade diferite, afectând între 10 și 15% din suprafața corporală, în special în partea superioară a corpului.

Pentru a gestiona situația critică, autoritățile au decis transportul aerian al pacienților în stare gravă către spitalele din Iași și București. Doi pacienți urmează să fie transferați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași, iar alți doi la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

În imediata urmă a incidentului, Ministrul Sănătății a luat legătura cu unitățile medicale relevante, inclusiv UPU Botoșani, Serviciul de Ambulanță Botoșani și spitalele din București și Iași, pentru a coordona asistența medicală necesară.

Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca) a anunțat că are pregătite locuri pentru pacienții cu arsuri grave și poate elibera spațiu suplimentar dacă este necesar. Un alt factor determinant în intervenție a fost prezența elicopterelor SMURD din Galați și București, mobilizate rapid pentru a transporta victimele în stare critică.

Conform declarațiilor ISU, un total de 12 victime au fost transportate la spital în urma incidentului, incluzând o persoană în stare gravă, intubată. De asemenea, a fost activat Planul Roșu de Intervenție, implicând alocarea unor resurse semnificative la fața locului: două autospeciale de stingere, o autospecială pentru transportul multiplelor victime, două ambulanțe SMURD și o unitate mobilă de terapie intensivă.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a menționat că situația este în continuă evoluție. Evacuarea centului comercial a fost una dintre prioritățile inițiale, peste 100 de persoane fiind scoase în siguranță din clădire. G4Media a raportat că operațiunea de căutare continuă pentru a identifica și alte posibile victime sub dărâmături sau aflate într-una din zonele afectate.

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a confirmat că zece victime au fost transportate la spital cu diverse arsuri, și a afirmat că explozia pare a fi fost cauzată de o defecțiune la rețeaua de alimentare cu gaze a magazinului. Conform primelor evaluări, victimele rănite sunt majoritar angajați ai centrului comercial, explozia având loc în zona de birouri.

În prima fază a anchetei, șapte persoane au fost raportate ca fiind rănite și au primit îngrijiri medicale, în timp ce alte 30 de persoane au reușit să iasă singure din magazin. Autoritățile continuă să caute eventuale persoane prinse sub dărâmături și să combată incendiul rezultat din explozie.

Explozia puternică, urmată de incendiu, a avut loc la magazinul Dedeman din Botoșani, pornind o alertă la nivel local și național. Centrul comercial deține o autorizație de securitate la incendiu, conform DSU, însă natura exploziei și circumstanțele exacte sunt încă sub investigație.

Incidentul a mobilizat resurse considerabile, cercetările continuând pentru a asigura că nu mai există alte victime și pentru a evalua daunele materiale. Autoritățile fac apel la răbdare și colaborare, subliniind importanța intervențiilor rapide și coordonate într-o situație de o asemenea amploare.

Acest incident evidențiază vulnerabilitățile majore în infrastructura de alimentare cu gaze și necesitatea unor măsuri riguroase de prevenire și intervenție în cazuri de urgență. În continuare, este esențială transparența și eficiența în gestionarea consecințelor, asigurând totodată sprijinul necesar pentru victime și familiile acestora.

În concluzie, explozia de la Botoșani este un trist reminder al naturii imprevizibile a dezastrelor și a necesității unui răspuns prompt și bine coordonat din partea autorităților pentru a minimiza impactul asupra vieților omenești și asupra comunității.

Related posts

Potivirea ta o poate ajuta pe Ludmila să supraviețuiască!

admin

APIA, precizări importante referitoare la verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării cererilor de sprijin

admin

O Grupare de Persoane Empatice din Botoșani, Condusă de Dna. Gabriela Ivan, Susține Copiii cu Autism

admin

Leave a Comment