16.2 C
Suceava
iunie 13, 2024
National

Adrian Năstase ar fi primit milioane de euro de la 5 austrieci


Adrian Năstase a ieșit din pușcărie, în România, dar acum acuzațiile asupra sa vin din Austria! Un dosar Microsoft este pe rolul instanțelor din Viena, iar numele fostului premier Adrian Năstase figurează în filele sale.

Potrivit parchetului din Viena, cinci austrieci au fraudat statul român cu 14 milioane de euro, conform presei vieneze. ”Procesul acuzațiilor care datează de zeci de ani în urmă va începe în câteva zile. Un proces exploziv care implică corupție și mită începe pe 11 iunie în Wiener Landl. Parchetul din Viena aduce acuzații împotriva a cinci austrieci – patru bărbați și o femeie cu vârste cuprinse între 54 și 63 de ani – pentru o presupusă infracțiune petrecută în urmă cu douăzeci de ani și în care se spune că ar fi fost implicate cele mai înalte cercuri politice”, mai scriu austriecii.

Jurnaliștii vienezi spun că ”până la începutul anilor 2000, administrația publică română își folosea software-ul de calculator fără licențe corespunzătoare. Pentru a schimba această situație, trebuie încheiat un contract cu un partener al companiei de software. România a găsit ceea ce căuta la o firmă din Viena, unde acuzații de acum erau implicați în diverse roluri în mega-afacere”.

Unul dintre avocați, Harald Schuster, punctează că ”Faptele ilegale au avut loc acum douăzeci de ani. Aceasta este o povară uriașă pentru toți cei implicați.”.

”La 14 aprilie 2004, statul român a achiziţionat licenţe de software pentru o sumă echivalentă cu aproape 50 de milioane de euro. Potrivit rechizitoriului, „numărați lobbyiști și factori de decizie ai statului român au cerut anterior plata unor „comisioane” – care au fost promise de inculpați și despre care se spune că unele au curgeat: Potrivit StA Viena, printre altele, lui Adrian Nastase, fostul premier al Romaniei, precum si mai multor ministri ai sai!”, se arată în articol.

Rudolf Mayer, avocatul unuia dintre cei 5 acuzați, susține că ”clientul meu a lucrat doar ca bancher și era convins că totul este legal.”.

Presupusa mită în valoare de aproximativ 14 milioane de euro ar fi fost „ascunsă” în prețul contractului. Sub formă de plăți de retragere, banii au fost trimiși factorilor de decizie prin intermediul unor companii fictive.

Într-un proces ce va dura 6 zile, vor fi audiați 25 de martori. Ceea ce este neobișnuit, scriu austiecii, este că ”unul dintre inculpați a avut ultimul său interogatoriu în 2013. Conform rapoartelor, în România nu există nicio procedură pe rol. Inițial, au fost programate șase zile de proces și au fost citați 25 de martori. Inculpații sunt reprezentați de avocați penali cunoscuți, precum Rudolf Mayer și Harald Schuster.”.

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

România A Cerut Clarificări Comisiei Europene, După Ce Petrom A Anunțat Că Nu Plătește Taxa De Solidaritate

admin

România se regăsește în fruntea țărilor cu cea mai mare corupție din UE, în timp ce doi vecini se apropie rapid

admin

Traian Băsescu. Miracolul pe care-l așteaptă Traian Băsescu

admin

Leave a Comment