Foto: Inquam Photos/ George Călin
În timp ce limba latină și civilizația romană au fost date aproape în întregime uitării de publicul larg din România, dacii aprind imaginația unei părți a societății și ating o statură mitică. Auproproclamându-se „daci liberi”, unii ajung să creadă că Dacia a fost leagănul civilizației și reacționează agresiv în fața argumentelor științifice care îi contrazic. Doctor în filologie clasică și cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“, Ștefan Colceriu a trebuit să răspundă foarte multor scrisori venite din partea celor care susțineau că romanii au învățat tot ce știau de la daci. „Când vine cineva la dumneavoastră și vă zice: Eu sunt dac, eventual și dac liber, ce reacție aveți?”, a fost întrebat el în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„La mine a venit nu un singur dac, la mine au venit cohortele de daci. Eu lucrez la Institutul de Lingvistică și, pe vremea cînd era domnul Marius Sala director, aveam această misiune minunată să răspund – pentru că trebuie să răspunzi, erau și adrese oficiale de la unii care inventau lucruri. Erau lingviști amatori, care se recoltează în general din rândul medicilor, inginerilor și contabililor – pensionarii sunt cei mai buni dacomani – și a trebuit să răspund la sute de scrisori și să le spun care e punctul de vedere al lingvisticii academice. Bineînțeles că nu credeau. Unii dintre ei au venit la noi la institut cu violența fizică, s-a întâmplat și treaba asta, e incredibil, dar s-a întâmplat așa ceva. Pur și simplu am intrat în birou și au avut loc discuții foarte aprinse. Susțineau că, de fapt, limba dacă este adevărata limbă română și că de la daci au învățat romanii ce au învățat. Sunt tot felul de teorii, le știm, dar nu aș vrea să le mai spun pentru că sunt niște aberații”, a povestit cercetătorul.
Faptul că dacomania a luat azi o asemenea amploare este o dovadă că școala românească nu își face treaba de foarte multă vreme. „Asta arată, de fapt, că școala românească e în pauză de foarte, de foarte multă vreme. Dacă școala se retrage, acești oameni și aceste ideologii sau aceste concepții aberante câștigă teren, pentru că știm cum e asta cu horror vacui, natura are oroare de gol și atunci trebuie să se umple un spațiu lăsat liber”, a explicat Ștefan Colceriu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp