Un român îmbrăcat în tricoul echipei naționale, venit să-și cumpere produse dintr-un magazin românesc din Munchen, a dezvăluit pentru GSP.RO că își face în continuare vacanțele în România, iar în ultimii ani a văzut schimbările pozitive prin care a trecut țara noastră.
Dacă mergi la pas pe străduțele din Munchen e imposibil să nu te întâlnești cu români.
Cele mai mari comunități de români sunt la Munchen, Nurnberg, Freiburg, Stuttgart și Koln. În două dintre aceste orașe, echipa națională a României va avea meciuri la Euro 2024.
Un milion de români trăiesc în Germania
Echipa Gazetei Sporturilor a ajuns în Germania cu o săptămână înainte de startul turneului final european. Și ne-am intersectat cu mulți români ajunși aici să muncească. Și-au întemeiat aici familii sau și-au adus rudele din România să trăiască în țara lui Goethe.
Conform datelor oficiale comunicate de către Institutul German de Statistică în urmă cu un an erau aproape un milion de români în Germania, dublu față de 2015!
Numărul românilor care au ales Germania ca noua lor casă a crescut cu 50.000-60.000 pe an.
33-35 de anieste media vârstei românilor din Germania
Micii, ciorba de burtă și berea sunt la mare căutare
Cum comunitatea s-a mărit de la un an la altul, au apărut mai multe magazine cu produse exclusiv aduse de acasă. „Am avut roșii românești, de la mama lor din Oltenia, ardei gras, castraveți, dovlecel și cartofi noi”, spune vânzătoarea care ne primește la magazinul „Oltenia” din Munchen.
E coadă mare în interior. „Acum plouă că altfel era mult mai aglomerat. Domnul e de la Brașov, el e din București, colega mea e din Constanța, eu sunt de la Drobeta-Turnu Severin. Avem români din toate colțurile țării care vin săptămână de săptămână să cumpere câte un produs de-al nostru”, ne mai transmite doamna din spatele tejghelei.
La mare căutare sunt carnea de mici, ciorba de burtă sau ciorba de fasole cu afumătură, zacusca, dar și berea românească.
„E mult mai bună decât asta a lor, chiar dacă se spune că Germania e patria berii”, spune un cumpărător. Și-a achiziționat câteva sticle de bere și două pungi mari de semințe.
Plecat de acasă de 22 de ani, dar tot în România e mai bine
În timpul vizitei noastre la magazinul din Munchen, un român îmbrăcat în tricoul echipei naționale are chef de vorbă.
„Nu merg la meciuri pentru că plec acasă, în România. Am continuat să îmi petrec vacanțele în România. Și am rămas surprins de tot ce-am văzut acasă”, spune acesta.
E plecat din România de 22 de ani, dar spune direct că „România o să fie casa mea pe viață, indiferent ce se va întâmpla și cât o să stau plecat”.
Acum e gata de o nouă vacanță pe meleagurile natale: „Și dacă tot mă duc, mai fac și niște reparații la mașină”.
„În urmă cu 10-15 ani, totul era mai bine în Germania! Acum, viața e la fel ca în România. Banii pe care-i dau la un restaurant în Germania pot să-i dau ușor în România, unde mâncarea e mai bună. Ăsta e un lucru rău pentru nemți”.
„Stăm la vorbă, povestim una, alta…”
E forfotă pe culoarele micuțului magazin. „Toată lumea vine mai ales sâmbăta pentru că duminica e închis. E lege aici! Doar cei care vând pâine țin deschis”, spune șefa „stabilimentului”.
„Sunt olteancă de la Drobeta-Turnu Severin. Am deschis magazinul ăsta în 2013… Am trecut 11 ani de nici nu-mi vine să cred. Dar m-am obișnuit aici pentru că mi-am făcut comunitatea mea. Stăm la vorbă, povestim una, alta… Ne simțim ca acasă chiar dacă suntem la mare depărtare de România”, mai spune aceasta.
Nici nu știi dacă românii vin aici pentru produse sau pentru socializare. Cei mai mulți aleg rapid produsele care le aduc aminte de casă și apoi mai stau de vorbă între ei. „Chiar dacă stăm de ani de zile aici, tot România e casa noastră”, spun ei.
„Joia vine marfa proaspătă! Varză murată, carne de mici, mezelurile copilăriei! Să vină românașii să ne viziteze că-i primim cu mare căldură”, a încheiat doamna de la „Oltenia”.
VIDEO Plecat de acasă de 22 de ani, dar tot în România e mai bine! „În urmă cu 10-15 ani, totul era mai bine în Germania!”
Câteva dintre prețurile din magazin
- Zacuscă vinete: 14 lei / bucata
- Ciorbă de văcuță: 19,5 lei / bucata
- Ciorbă de burtă: 19,5 lei / bucata
- Slănină: 74,5 lei / kg
- Jambon: 87,5 lei / kg
- Coaste afumate: 62,5 lei / kg
- Tobă românească: 64,5 lei / kg
- Arpacaș: 7,5 lei / kg
- Griș: 6,5 lei / kg
- Batonul copilăriei: 5 lei / buc