20 C
Suceava
iulie 20, 2024
National

Noua tehnologie care se va produce în țara noastră


Ministrul Economiei, Radu Oprea, a explicat că în România se fac pași concreți pentru a produce tehnologia amoniacului albastru. Această tehnologie ajută atât la extragerea gazelor, cât și la producția de îngrășământ pentru agricultură. De asemenea, marile vapoare vor folosi amoniacul albastru drept combustibil pentru navigație.

”Am vorbit de foarte multe ori de avantajele pe care ni le oferă poziționarea țării noastre și de multitudinea bogățiilor naturale de care dispunem. La #MEAT am găzduit un workshop dedicat explorării posibilităților de a aduce valoare adăugata, aici în România, gazului din Marea Neagră.

Un astfel de proiect îl reprezintă producerea amoniacului albastru. Acest tip de amoniac, obținut din gaz, presupune și captarea și stocarea carbonului, ceea ce se poate face în sondele depletate de gaz sau petrol. Acest lucru înseamnă posibilitatea de a relansa producția de îngrășăminte pentru agricultură.

Mai mult decât atât, amoniacul albastru se profilează a fi noul combustibil pentru motoarele vaselor care străbat oceanele.

Prezentarea a fost susținută de reprezentanții

Fertilizer Industrial Services, respectiv Dan Cojocaru și Bogdan Bretescu. Compania cu sediul la Londra este înființată și condusă de experți români, care sunt implicați în dezvoltarea globală a proiectelor pentru amoniac albastru sau verde.

Pentru a realiza în România acest proiect este necesară o etapă de evaluare și planificare, de aceea am stabilit să mărim componență Grupului de lucru format din reprezentanți ai #MEAT, Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Romgaz, cu reprezentanții ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului, CONPET și OMV Petrom”, arată minstrul Radu Oprea.

Ce este amoniacul albastru

Amoniacul albastru este un compus chimic produs din gaze naturale, iar CO₂ eliberat în proces este captat și stocat prin tehnologii de capturare și stocare a carbonului (CCS/CCUS). Această tehnologie revoluționară are potențialul de a valorifica gazele din Marea Neagră, fără a afecta mediul înconjurător.

Prin producerea amoniacului albastru, România ar putea relansa producția de îngrășăminte chimice, cu posibilități de export atât în Uniunea Europeană, cât și în Asia. Molecula de amoniac (NH₃) este alcătuită dintr-un atom de azot (N) și trei atomi de hidrogen (H), legați prin legături covalente polare simple. Valorificarea resurselor de gaze naturale din România ar aduce beneficii economice semnificative

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

MAI dezvăluie proaspătul model de generare a codului numeric personal

admin

Joe Biden anunță că oferă României un împrumut de 4 miliarde de dolari pentru reactoarele SMR de la Doicești

admin

Cei doi copii dispăruți în apele Mureșului ar fi fost găsiți în Ungaria

admin

Leave a Comment