29.3 C
Suceava
iulie 18, 2024
National

O regiune controversată se va dezvolta neașteptat de mult


Uniunea Europeană a atribuit fonduri extrem de consistente pentru regiunea Transcarpatia, o regiune din Ucraina, aflată chiar la granița cu România. În cadrul unei întâlniri care a avut loc la Satu Mare, șeful Administraţiei Militare Regionale Transcarpatia, Viktor Mikita, a anunţat că, anul acesta, regiunea va primi zeci de milioane de euro de la UE, pentru implementarea unor proiecte de infrastructură, prioritare fiind domenii precum sănătatea, protecția mediului, reducerea poluării și inițiativele comune între regiunile de frontieră, în special în domeniul securității.

Potrivit lui Mikita, obţinerea acestor fonduri reprezintă rezultatul demersurilor întreprinse de Agenția pentru Dezvoltare Regională Transcarpatia, Departamentul de Cooperare Euroregională al administraţiei și Consiliul Regional. „Regiunea noastră este lider în ceea ce privește numărul de proiecte selectate pentru obţinerea de granturi în cadrul programului”Interreg VI-A NEXT HUSKROUA”, finanțat de UE.

Pe 28 iunie, în județul Satu Mare, România, a avut loc o ședință a Comitetului de monitorizare a programului de cooperare transfrontalieră ”Interreg VI-A NEXT Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2021-2027”, în cadrul căreia a fost prezentată lista proiectelor aprobate, care au trecut de selecția competitivă” – a detaliat şeful regiunii Transcarpatia.

Potrivit acestuia, lista cu proiectele aprobate va fi publicată oficial după finalizarea tuturor procedurilor, în conformitate cu regulamentul programului.

„Acest rezultat demonstrează încă o dată că, în pofida războiului, datorită unor manageri eficienți, regiunea noastră poate atrage instrumente internaționale de sprijin, fonduri extrabugetare, într-un moment în care resursele statului sunt direcționate către nevoile Forțelor Armate și ale vieții comunitare. Mulțumim tuturor participanților și partenerilor pentru contribuția lor semnificativă la dezvoltarea regiunii” – se arată în comunicatul remis de şeful regiunii ucrainene Transcarpatia.

Ungaria solicită recunoașterea Transcarpatia drept teritoriu maghiar

Budapesta solicită Ucrainei să admită că întreg teritoriul regiunii Transcarpatia, situată la granița nordică a României, este considerat „teritoriu tradițional maghiar”. Ungaria se referă și la zonele unde comunitățile maghiare nu au locuit niciodată.

Jurnaliștii raportează că o astfel de solicitare face parte din cele 11 puncte transmise Ucrainei în ianuarie 2024 de către Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei. Ele nu au fost făcute publice până acum.

La acea vreme, premierul maghiar Viktor Orbán a fost de acord să sprijine începerea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la UE. Totuși, a cerut în schimb ca autoritățile ucrainene să se angajează public să respecte aceste 11 cerințe.

Conform articolului, cel mai controversat punct este acordarea unui nivel special de protecție a drepturilor maghiarilor. Budapesta solicită recunoașterea automată a tuturor localităților din Transcarpatia ca fiind „tradițional maghiare”.

„Chiar și cele în care maghiarii nu au trăit niciodată din punct de vedere istoric. Motivul este că, în general, în regiunea Transcarpatică, conform recensământului din 2001 și din anii precedenți, ponderea maghiarilor era sub 10%”, se spune în articol.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Modificări în starea de sănătate a lui Florin Piersic: Transferat la un salon al Compartimentului Septic, conform medicii de la Spitalul Foişor

admin

Roxana Vaşniuc, inculpată pentru sustragere

admin

Operațiunea 'Pensii Decembrie 2023' este în curs de pregătire! Demersul efectuat în ziua de luni, 20 noiembrie, de către Casa Națională de Pensii

admin

Leave a Comment