20 C
Suceava
iulie 20, 2024
National

Proprietarii de câini, vizați de controale neașteptate. Riscă amenzi


Obligații pentru proprietarii de câini. Au la dispoziție 30 de zile Câini. Sursa foto: Dimitris Vetsikas/ Pixabay

București. În ultimele zile, autoritățile au desfășurat controale neanunțate la proprietarii de câini din Capitală, cu scopul de a verifica câți dintre aceștia și-au sterilizat animalele, conform prevederilor legale.

Asta pentru că legea impune sterilizarea obligatorie pentru câinii fără pedigree, iar microciparea și înregistrarea sunt necesare pentru toți, indiferent din ce rasă fac aceștia parte.

O măsură asemănătoare va fi implementată de Uniunea Europeană și pentru pisici.

Aproximativ 100 de câini au fost verificați de autorități

În total, 92 de câini au fost verificați de Poliția Locală și ASPA. Însă, dintre aceștia, doar un sfert erau înregistrați ca fiind sterilizați. Dintre aceștia, 36 aveau și microcip.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cătălina Trănescu, purtătorul de cuvânt al ASPA, a declarat că doar 20% dintre câini sunt sterilizați. Acest lucru înseamnă că 80% pot să se reproducă necontrolat în gospodării, iar o parte ajung să fie abandonați pe stradă. Problema abandonului și a înmulțirii câinilor fără stăpân rămâne, astfel, una actuală.

Câini

Câini. Sursa foto: Andrey_and_Olesya/ Pixabay

Proprietarii de câini au fost anunțați de autorități că au la dispoziție 30 de zile pentru a-și microcipa și steriliza câinii pe care îi au. Dacă nu fac asta, riscă amenzi usturătoare.

Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei

Așadar, în cazul în care la o verificare ulterioară proprietarii de câini nu s-au conformat legii, se pot trezi cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Dată fiind situația necontrolată a animalelor care ajung frecvent pe străzi, Uniunea Europeană intenționează să impună astfel de obligații și pentru proprietarii de pisici. Totul cu scopul de a reduce numărul lor.

Sterilizare pisici

Sterilizare pisici. Sursa foto: Pixabay

Uniunea Europeană finalizează o lege care, pentru prima dată, va stabili standarde minime de bunăstare pentru câini și pisici. Această propunere nu va influența proprietarii individuali de animale de companie, potrivit știrileprotv.ro.

De altfel, orice persoană care dorește să vândă o pisică sau un câine pe piața Uniunii Europene va trebui să se asigure că animalul este microcipat pentru a permite trasabilitatea.Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Este necesar să se diversifice gama de produse comercializate între Moldova și România (ministru)

admin

Motivul pentru care PSD, PNL și UDMR nu susțin alegerile în două tururi pentru primari: implicațiile votului cu majoritate absolută

admin

România va relua exportul de produse din carne în SUA

admin

Leave a Comment