O bucată uriașă de chihlimbar negru, cunoscută și sub numele de chihlimbar Rumanit, folosită ca opritor de ușă de o bătrână din comuna Colți, județul Buzău, România, a fost clasificată ca obiect de tezaur și adusă la Muzeul Județean Buzău. Are între 40 și 70 de milioane de ani, cântărește aproape 3,5 kilograme și stabilește recordul mondial pentru cea mai mare bucată de chihlimbar Rumanit din lume. Exponatul se află în patrimoniul Muzeului Județean Buzău, scrie WORLD RECORD ACADEMY.
Poveste desprinsă dintr-un scenariu de film. Bucata uriașă de chihlimbar fost folosită de o bătrână din județ ani de zile drept opritor de ușă. Iar hoții care au prădat-o pe femeie de bijuteriile de aur nu au dat nicio atenție comorii, pentru că au crezut că e un simplu pietroi, informează Digi24.
Bucata de chihlimbar care cântărește trei kilograme și jumătate a ajuns în proprietatea statului, după ce o rudă a femeii și-a dat seama cât este de valoroasă.
A fost clasificată drept obiect de tezaur, și acum se află în proprietatea Muzeului Județean Buzău.
Femeia a folosit piatra de chihlimbar, estimată acum a fi cea mai mare din lume și cu o valoare de peste un milion de euro, drept opritor de ușă.
Zeci de ani i-a dat această întrebuințare, până ce a ajuns muzeu.
Județul Buzău este cunoscut pentru zăcămintele de chihlimbar, iar această descoperire a fost făcută în comuna Colț.
Rudele femeii povestesc că la un moment aceasta a fost călcată de hoți care i-au furat un lănțișor, dar nu au fost impresionați de piatra de un milion de euro, despre care specialiștii consideră că ar avea o vechime de aproximativ 70 de milioane de ani.
Chihlimbarul de la Colți este cel mai valoros din lume
Chihlimbarul din Buzău este o arie protejată de interes național situată în zona Carpaților de Curbură, care corespunde categoriei III IUCN (rezervație naturală geologică și paleontologică), situată în județul Buzău, pe teritoriul administrativ al comunei Colți.
Chihlimbarul de la Colți este cel mai valoros din lume, datorită calității și diversităţii de culori, care a ajuns la un număr de 160 de nuanţe diferite. Chihlimbarul de la Colți este cunoscut și sub denumirea de chihlimbar de Buzău sau Rumanit, nume dat de către geologul Oscar Helm „rumanit“, pentru a-l diferenţia de alte tipuri.