21.4 C
Suceava
septembrie 17, 2024
National

Chiriile din România cresc de trei ori mai repede decât în UE. Paris, Berlin sau Viena, mai accesibile decât Bucureștiul

Chiriile din România cresc de trei ori mai repede decât în UE. Paris, Berlin sau Viena, mai accesibile decât Bucureștiul


Chiriile din București sunt cele mai accesibile din Europa de Est, arată un studiu care se bazează pe salariul mediu. Totuși, chiriile din capitala României sunt relativ mai scumpe decât cele din metropole europene precum Berlin, Paris sau Viena, după ce prețurile din țară au crescut cu 34% în doar cinci ani.

România ocupă locul 13 din 31 în clasamentul european al celor mai accesibile chirii, după o analiză bazată pe raportul dintre chiria medie din afara zonelor centrale și salariul mediu, arată un raport al platformei imobiliare Storia remis Ziare.com. Valoarea acestui indice pentru România este 0,29, indicând o accesibilitate mai mare decât în țările învecinate, dar mai mică decât în Occident, unde salariile sunt mai mari raportat la costul locuirii. Chiriile din România au crescut de trei ori mai repede decât media europeană.

Deși salariul mediu este în general un indicator util pentru astfel de calcule, distribuția veniturilor în România este profund inegală. Un studiu realizat de Blocul Național Sindical arată că peste 8 din 10 angajați câștigau mai puțin de salariul mediu în iulie anul acesta.

În România, chiria medie pentru o garsonieră situată în afara zonelor centrale din mediul urban este în prezent de circa 302 euro, conform unui calcul care îmbină date publice cu cele transmise de utilizatori. În același timp, salariul mediu net lunar este de circa 1.040 de euro, potrivit celor mai recente informații publicate de Institutul Național de Statistică, se arată în comunicat. Analiza privește statele UE, plus Marea Britanie, Norvegia, Elveția și Islanda.

Cele mai accesibile chirii sunt în Danemarca, arată datele europene despre salarii medii lunare. Chiar dacă aici chiria medie pentru o garsonieră situată în mediul urban, în afara centrului, este aproape dublă comparativ cu cea din București (537 de euro), indicele de accesibilitate este de numai 0,15 ca urmare a salariului mediu net de peste trei ori mai mare, de aproape 3.500 de euro. De altfel, aceasta este explicația pentru care cele mai accesibile chirii se află în special în zona de nord a Europei: Finlanda (indice de accesibilitate 0,21), Norvegia (0,21) și Suedia (0,22) se află în top 10. Tot aici regăsim în același timp câteva dintre statele vest-europene cu cele mai mari economii din Uniune, inclusiv Germania (0,22), Austria (0,22) sau Franța (0,23).

În schimb, România are un indice de accesibilitate apropiat de țări precum Grecia (0,27), Italia (0,28), Letonia (0,28) sau Estonia (0,30), însă și aici se observă că atât salariile, cât și chiriile sunt mai mari. Pe de altă parte, Olanda este un caz special: are același indice de accesibilitate ca România, însă acest lucru este explicat prin chiriile de peste 3 ori mai mari, ca urmare a fondului de locuințe scăzut din acest stat.

În același timp, se observă că în România chiriile sunt mai accesibile decât în numeroase alte state europene din jurul țării noastre sau din Europa Centrală. Astfel, România are chirii mai accesibile decât Ungaria (0,35) sau Bulgaria (0,40), dar și comparativ cu Lituania (0,37), Slovenia (0,39), Cehia (0,43), Polonia (0,46) sau Slovacia (0,47).

Nu în ultimul rând, România are chirii mai accesibile și decât Marea Britanie (0,36), Spania (0,37) și, mai ales, comparativ cu Portugalia (0,51), care ocupă de altfel ultimul loc în Europa la acest capitol.

Bucureștiul, mai scump decât mari capitale europene

Capitala României se află pe locul 9 în privința accesibilității, având în vedere un salariu mediu net de puțin peste 1.200 de euro pe lună și o chirie medie de 359 de euro, care rezultă într-un indice de 0,3. Acest indice este identic cu cel înregistrat de Copenhaga, acolo unde atât salariile medii nete, cât și chiriile sunt de circa 3,2 ori mai mari.

La nivel european, cele mai accesibile chirii sunt înregistrate în Berna (indice de accesibilitate 0,15), Paris (0,22) și Bruxelles (0,22), în special datorită salariilor medii nete de peste 4.000 de euro pe lună, concomitent cu chirii medii de circa 900 de euro. Un indice mai bun decât cel din București se înregistrează și în Stockholm, Viena și Luxemburg (toate cu 0,27) și Riga (0,29). În același timp, datele arată că București are cele mai accesibile chirii din jumătatea estică a continentului european, iar principala explicație este că nivelul chiriilor din aceste capitale este în general de peste două ori mai mare decât în capitala României, în timp ce salariile din aceste capitale sunt doar cu circa 50% mai mari.

Creșterea accelerată a chiriilor

Prețurile cerute de proprietari au crescut disproporționat în Europa, în ultimii cinci ani, iar cele mai mari creșteri au fost în partea de est a continentului, conform datelor Eurostat citate de Storia. Cea mai mare creștere procentuală a chiriei s-a înregistrat în Ungaria, acolo unde chiriile sunt cu 50% mai mari comparativ cu anul 2019, iar vecinii României sunt urmați la mică distanță de Polonia (+47%) și Slovenia (+46%).

Cu o creștere medie cu aproape 34% în ultimii cinci ani, România ocupă locul 6 în acest top, fiind depășită de statele mai sus-menționate și de Lituania și Malta, ambele cu creșteri cu aproape 38%. Pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, chiriile au crescut în medie cu 11% în ultimii cinci ani, ceea ce înseamnă că în România chiriile au crescut într-un ritm de trei ori mai mare comparativ cu media europeană.





Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Ucraina luptă să mențină frontul din est în timp ce trupele rusești se apropie de orașe

admin

A căzut 80 de metri și a supraviețuit

admin

Ziua Învățătorului

admin

Leave a Comment