16.4 C
Suceava
septembrie 10, 2024
National

„Totul, la un click distanță”


„Ispita" care distruge căsniciile în România, pe bandă rulantă. Avertismentul expertului în probleme de cuplu: „Totul, la un click distanță”

Cuplu în dormitor, bărbat întors cu spatele. Ștefania Pădurar, consilier de cuplu / FOTO: Unsplash.com, Estefania.ro

Industria nunților continuă să producă mulți bani. Totodată, și „industria divorțurilor”. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), în prima jumătate din 2024, o căsnicie s-a încheiat la fiecare șapte minute.

Din partea bărbaților, cele mai multe divorțuri sunt cerute de bărbați din segmentul de vârstă 45-49 de ani, iar din partea femeilor, cele care au între 35 și 39 de ani. Ștefania Păduraru, expert în probleme de cuplu și relaționare, a abordat subiectul în cadrul unui interviu acordat pentru Ziare.com.

Pe lângă motivele „clasice”, românii sunt tentați să plece dintr-o relație din mai multe motive.

„Au apărut și alte cauze ale divorțurilor, în ultimele decenii pe lângă problemele de bază, precum: violența domestică, infidelitatea, lipsa de comunicare. Deci, rata divorțurilor a crescut pentru că s-au înmulțit și cauzele”, a declarat Ștefania Păduraru.

Mentalitatea de tip „are balta pește!”, din ce în ce mai populară

Pe de o parte, rupturile se produc și din cauza „ispitei” moderne, adică accesul la tehnologie, implicit întreg spațiul virtual, care transmite privitorului că „are balta pește”. Pe de altă parte, faptul că statutul femeii în societate s-a schimbat, reprezintă un factor determinant, ce confirmă tendința oamenilor de a pune punct unei relații mai rapid și mai des.

„Există rețelele sociale, unde oamenii găsesc un partener la un click distanță. În acest caz, nu discutăm despre calitate, ci despre cantitate. Pentru că există aceste rețele de socializare și aplicații de dating, oamenii muncesc mai puțin la relații. Preferă să sară într-o relație nouă, decât să lucreze la cea existentă. În urmă cu câteva decenii, aceste rețele de socializare și aplicații de dating nu existau.

De asemenea, divorțul era văzut într-un alt fel. În trecut, femeile nu erau atât de independente, ele aveau alte activități, nu câștigau atât de mulți bani. În ziua de azi, femeia poate fi independentă, cu propriii bani, se poate întreține singură”, a mai punctat consultantul.

Niciun consilier nu mai poate salva o relație aproape consumată

În cazul celor merg în fața specialistului, pentru a repara problemele din relație, aceștia se confruntă, de regulă, cu o comunicare cel puțin deficitară și cu infidelitate, favorizată de accesul la rețelele sociale / de întâlniri. În plus, dezechilibrul care se produce odată cu dezvoltarea unui partener poate genera alterarea sau chiar distrugerea relației.

„Nu vreau să generalizez, pentru că fiecare cuplu este unic, fiecare individ este unic. E posibil să greșească la momentul la care ei iau hotărârea de a se căsători. E posibil să facă anumite greșeli pe timpul mariajului, care pot conduce la divorț. În anumite situații, niciun psihoterapeut sau coach nu mai poate face nimic, pentru că e prea târziu.

Însă una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o întâlnesc este comunicarea deficitară sau lipsa de comunicare, lipsa de angajament. Nu prea mai există titlul de exclusivitate între parteneri, din cauza acestor rețele sociale, a aplicațiilor de dating și a nivelului de dezvoltare al partenerilor – ei sunt cam la același nivel în momentul în care intră în relație sau se căsătoresc, după care unul se dezvoltă foarte mult, apoi unul simte că-l trage mult pe celălalt după el, altul simte că aleargă să-l ajungă în mod constant cu limba scoasă, din urmă pe partener. Este foarte important ca partenerii, în momentul în care se căsătoresc, să fie cam pe la același nivel, iar apoi, să se dezvolte în paralel”, a mai punctat Ștefania Păduraru.

Lipsa de acțiune, marea problemă a cetățenilor care doresc o schimbare

În ziua de azi, deși există din ce în ce mai mulți specialiști în probleme de cuplu, psihologi, acces mare la informații, pare că și depresia cetățenilor crește direct proporțional. Potrivit expertului în relaționare și dezvoltare personală, degeaba citești și asculți, dacă nu aplici.

„Faptul că există foarte multă informație pe internet cu privire la viața de cuplu sau la problemele de ordin psihologic, emoțional, asta nu înseamnă că oamenii și aplică acea informație în viața lor. Procesul de consiliere și de terapie este procesul de a internaliza în viața ta acele informații și de a le aplica. Degeaba citești sau asculți podcasturi în care sunt prezentate anumite informații, degeaba mergi la terapie, dacă nu le și aplici, dacă nu treci la acțiune”, a concluzionat Ștefania Păduraru, pentru Ziare.com.





Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

„Realegerea lui Erdogan oferă garanția dezvoltării în continuare a parteneriatului nostru strategic, în NATO”

admin

România devine activă pe piața dronelor militare

admin

Guvernul pregătește noutăți neplăcute pentru români – Sancțiunile pentru aceste acțiuni se dublează începând cu 2024

admin

Leave a Comment